Site icon Lab Akademi

Bağışıklık Güçlendirici Kalkan: Kefir !..

Kefir, geleneksel fermente bir süt ürünüdür. İnek, keçi veya koyun sütünün kefir taneleriyle inoküle edilmesiyle hazırlanır. Hindistan cevizi sütü kefiri ve soya sütü kefiri gibi hayvansal süt içermeyen kefirlerde mevcuttur.

Kefir, yararlı bakteri ve mayaya ek olarak birçok vitamin, mineral, amino asit ve enzim içerir. Özellikle kalsiyum, fosfor, magnezyum, B2 ve B12 vitaminleri, K vitamini, A vitamini ve D vitamini göze çarpmaktadır.

Kefirde bol miktarda bulunan esansiyel aminoasitlerden biri olan Triptofan, sinir sistemi üzerindeki rahatlatıcı etkisiyle bilinir. Kefirin ayrıca sağlıklı bir sinir sistemi için de önemli mineraller olan kalsiyum ve magnezyum bolluğu olduğundan, diyetteki kefirin sinirler üzerinde sakinleştirici bir etkisi olabilir.

Kefir bol enzim içeriği sayesinde, taze ve pişirilmemiş olduğu sürece ( çünkü pişirme enzimleri yok eder) başta laktoz intoleransı olan bireyler olmak üzere insanlara sağlık açısından birçok fayda sağlar.

Geleneksel kefir üretiminde kullanılan kefir taneleri, kefiran olarak bilinir ve beyazdan sarıya doğru bir renge sahip olup,  karnabahar görünümünde, genellikle ceviz büyüklüğündedir.

Kefir Tanesinin Hazırlanması

Bir makaleye göre, steril su ile yıkanmış keçi derisine pastörize süt ve bir koyun bağırsak florası doldurulmuştur. Her saat çalkalanmış ve yaklaşık 25°C’lik sıcaklıkta 2 gün tutulmuş. 12 hafta boyunca, süt her pıhtılaştığında dörtte üçü taze süt ile değiştirilmiş. Deri yüzeyinde bir polisakkarit tabakası oluştuğunda çıkarılıp kefir taneleri, pastörize inek sütünde çoğaltılmıştır. Ve bunlar günlük olarak taze süt ile yetiştirilmiştir.

Endüstriyel üretimde ise ; homojenize edilen çiğ süt pastörize edilir ve soğutulur. Belli oranlarda maya ilavesi yapılır ve fermantasyona bırakılır. Yaklaşık 24 saat sonra ambalajlanır ve yine belli sıcaklıklarda 1 gün olgunlaşmaya bırakılır. 4°C’de depolanır ve soğuk zincirle marketlere gönderilir.

Kefirin Sağlığa Faydaları

Beyin gelişimi Cilt bakımı Sindirim
Kalp sağlığı Kilo kaybı Solunum sistemi
Bağışıklık sistemini geliştirici Stres azaltıcı Laktoz intolerans
Kolesterol düşürücü Vücuda vitamin sağlar Toksinlere karşı korur
Antifungal, antibiyotik, antikanser ajanlar    

 

Sonuç olarak; mucize bir gıda olarak bilinen kefir, mükemmel bir probiyotik kaynağıdır. Zengin probiyotik içeriği düzenli tüketimde bağırsak floramızı düzenlemekte ve sindirimi kolaylaştırmaktadır. Çoğu gıda gibi kefirinde tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.

 

Sağlıklı günler dilerim…

 

Büşra KAYA

 

Kaynaklar;

  1. Vinayak Gaware, K. K. (2011). THE MAGIC OF KEFIR: A REVIEW.

 

 

Exit mobile version