Endüstri yönergelerine göre, çeker ocak en az 18 ayda bir denetlenmelidir. ideal olarak bu süre en az yılda birdir.
Çeker ocakın yüksek performansını sağlamak için bu muayenenin yapılması gerekirken, işçilerin günlük güvenlik muayenesi de aynı derecede önemlidir.
Çeker ocak güvenlik kontrolünde neler yer almalıdır?
Kullanmadan önce;
- Operatörlerin uygun şekilde eğitildiğinden emin olun
- Kimyasalları bilin
- Kanadın uygun yüksekliğe açıldığından emin olun
- Hava göstergesini kontrol edin
- Egzoz fanının çalıştığından emin olun
- Kıvılcım kaynaklarını uzak tutun
- Hava filtrelerini kontrol edin
Kullanım sırasında;
- Göz korumasının mevcut olduğundan emin olun
- Hareketin sınırlı olduğundan emin olun
- Havalandirma bölümlerini engelleyen malzemeleri kanattan uzak tutun
- Dökülenleri hemen temizleyin
Kullanım sonrası;
- Ön güvenlik kanadını kapatın
- Çeker ocakta kimyasal depolamaktan kaçının
- Herhangi bir sorunu bildirin
Çeker ocak, uygun şekilde tasarlandığı ve kullanıldığı takdirde, bir laboratuvarın en güvenilir teknik parçalarından biridir. Ancak önemli bir uyarı var… Çeker ocaklar, doğru ve güvenli bir şekilde kullanılmadıkları takdirde amaçlanan işlevlerini yerine getiremezler. Bu nedenle, ister kanallı ister kanalsız bir Çeker ocak kullanın, çalışanların kullanımlar sırasında ve kullanımlar arasında güvenlik yönergelerine uyması çok önemlidir.
Bir çeker ocak Güvenlik Kontrol Listesi, bu güvenlik önlemlerine öncelik vermenize yardımcı olur ve size önemli günlük en iyi uygulamaları hatırlatır.
Kullanımdan önce;
Kullanıcıların doğru şekilde eğitildiğinden emin olun;
Çeker ocak Güvenlik Kontrol Listesi, günlük eylem gerektiren bir öğe olmasa da, tüm çalışanların ekipmanın doğru kullanımının farkında olması gerektiğini hatırlatır. Çalışan sirkülasyonu olabileceğinden, bu özellikle büyük tesislerde geçerlidir.
Laboratuvardaki tüm yeni operatörlerin çeker ocak kullanımı konusunda tam olarak eğitim almalarını sağlamak çok önemlidir. Mevcut personel, özellikle yeni bir kimyasal kullanıldığında, düzenli tazeleme eğitimi almalıdır.
Kimyasalları bilin;
Belirli koşullar altında patlayabilecekleri, sıvılaşabilecekleri veya buharlaşabilecekleri için, kullanıcılar çeker ocak kullanmadan önce kullanılan kimyasalların olası reaksiyonlarını anlamalıdır.
Kullanıcılar bu potansiyel reaksiyonlardan emin değillerse, daha fazla bilgi için kimyasalın MSDS’sine bakmalıdırlar.
Ön kanadın uygun yüksekliğe açıldığından emin olun;
Hava tahliye vanası uygun bir çalışma yüksekliğine kadar açık olmalıdır. Valf çok yüksekse, kullanıcı ile kimyasallar arasında yeterli koruma yoktur. Uygun yükseklik genellikle çerçeve üzerindeki oklarla gösterilir.
Hava göstergesini kontrol edin;
Hava göstergesinin hava akışının gerekli aralıkta olduğunu gösterdiğini bir kez daha kontrol edin.
Egzoz fanının çalıştığından emin olun;
Çeker ocağı çalıştırmadan önce egzoz fanının çalıştığından emin olun. Bu, havanın eşit şekilde akmasını sağlamak için kaputun arkasında açıklıklar oluşturan hareketli bölmeler olan deflektörlerin kontrol edilmesini içerir.
Kıvılcım oluşturabilecek kaynakları uzak tutun;
Başlamadan önce, kaputun yakınında kıvılcım kaynağı olmadığından emin olmak çok önemlidir. Buna elektrik prizleri ve statik elektrik kaynakları da dahildir.
Hava filtrelerini kontrol edin;
Temiz olduklarından veya değiştirilmeleri gerektiğinden emin olmak için hava temizleyici filtrelerinizi kontrol edin. Filtreler önemlidir çünkü tehlikeli buharları ve partikülleri giderirler. Bloke edilmemelidirler.
Kullanım sırasında;
Göz korumasının mevcut olduğundan emin olun;
Tüm çeker ocak kullanıcılarının göz koruyuculari kullandığından emin olun ve uygun koruyucu gözlük takın. Valf yerinde olsa bile, çeker ocakta kimyasallarla çalışırken kullanıcılar koruyucu gözlük takmalıdır.
Hareketinizin sınırlı olduğundan emin olun;
Çeker ocak kullanmadan önce ve kullanım sırasında, çalışma sırasında çeker ocak etrafında ve önünde herhangi bir hareket kısıtlaması olmadığını kontrol edin. Aşırı hareket, çeker ocağın titreşmesine ve hava akışının azalmasına neden olabilir.
Muhafazaların engellenmediğinden emin olun;
Çeker ocakta çalışırken, deflektörlerin veya egzozların tıkalı olmadığını kontrol edin. Bu, kaputun içine ve dışına hava akışını engelleyebilir.
Malzemeleri kanattan uzak tutun;
Tüm malzemeler, çeker ocağın içindeki yuvadan en az 10 cm uzakta olmalıdır.
Dökülenleri hemen temizleyin;
Sıçrama durumunda, hava filtresi camını silerek temizleyin.
Kullanım sonrası;
Ön güvenlik kanadını kap;
Çalışan Çeker ocak içinde çalışmadığında ön kanat kapalı kalmalıdır.
Çeker ocakta kimyasal depolamaktan kaçının;
Çalışanlar, kullanılmadıkları zamanlarda çeker ocağın içinde asla kimyasal saklamamalıdır. Bunun yerine kimyasallar, tehlikeli kimyasallar için donatılmış endüstriyel dolaplarda saklanmalıdır. Bununla birlikte, büyük cihazlar, cihazın altından hava akışına izin vermek için blokların üzerinde olduğu sürece çeker ocakta saklanabilir.
Sorunları anında bildirin;
Çeker ocaklarla ilgili herhangi bir sorunu derhal amirinize bildirin. Çalışan güvenliği için, süpervizörün bu çeker ocağı tamir edilinceye kadar hizmet dışı bırakması önemlidir.
Bir diğer önemli not;
Kimse bir kaza olabileceğini düşünmek istemez. Ancak durum buysa, hazırlıklı olmak ve doğru tepkinin ne olduğunu bilmek her zaman daha iyidir. Bir çeker ocak kazasından hemen sonra atılması gereken en önemli adım müdahale etmektir. İlk olarak, laboratuvarda çalışan insanları korumak için her türlü önlemi alın. Bu, yangınları söndürmeyi, dökülmeleri kontrol etmeyi, alanı boşaltmayı, kazalara müdahale etmeyi ve acil durum hizmetlerini dahil etmeyi içerebilir.
Soruşturma kazadan hemen sonra başlamalıdır. Bu, önemli bilgilerin kaybolmasını önler ve önemli detayların elde edilmesini sağlar.
Güvenlik önlemlerine uyulduğu ve ekipmanın olması gerektiği gibi çalıştığı netleştiğinde, gelecekte benzer kazaları önlemek için yeni protokoller gözden geçirilerek revize edilmelidir.