Corona virüs, burun, sinüsler veya üst boğazda bir enfeksiyona neden olan bir tür yaygın virüstür. Bazı corona virüs türleri ciddi olsa da, çoğu korona virüs tehlikeli değildir.
İlk olarak 2012’de Suudi Arabistan’da ve daha sonra Orta Doğu, Afrika, Asya ve Avrupa’daki diğer ülkelerde ortaya çıkan MERS’ten dolayı yaklaşık 858 kişi öldü. Nisan 2014’te, İlk olarak MERS’ten dolayı bir Amerikalı Hindistan’da hastaneye kaldırıldı ve Florida’da başka bir vaka bildirildi. Her ikisi de Suudi Arabistan’dan yeni dönmüştü. Mayıs 2015’te, Arap Yarımadası’nın dışındaki en büyük salgın olan Kore’de bir MERS salgını vardı. 2003 yılında, 774 kişi ciddi bir akut solunum sendromu (SARS) salgınından öldü. 2015 yılı itibariyle SARS vakaları hakkında başka bir rapor yoktu.Ancak 2020’in başında, Çin’de Aralık 2019 salgını sonrasında, Dünya Sağlık Örgütü yeni bir tür corona virüs (2019-nCoV) tanımladı.
Corona virüs ilk olarak 1960’larda tespit edildi, ancak nereden geldiklerini bilinmemektedir. İsimlerini taç gibi şekillerinden alırlar. Bazen, genellikle çoğu zaman, bir corona virüs hem hayvanları hem de insanları enfekte edebilir.Çoğu corona virüs, gribe neden olan virüslerin yaptığı gibi yayılır: enfekte insanlar öksürdüğünde ve hapşırdığında , enfekte bir kişinin ellerine veya yüzüne dokunarak veya enfekte kişilerin dokunduğu kapı tokmakları, asansör tuşları gibi şeylere dokunarak.
Sağlık Bakanlığı sitesinde virüsün biyolojik yapısına ait bilgiler şunlardır “Coronaviruslar tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli oldukları için RNA’ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince’deki “corona”, yani “taç” 3 anlamından yola çıkılarak bu virüslere Koronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir 2019-nCoV (betacoronavirüs) elektron mikroskobu görüntüsü Coronaviruslar, Coronaviridae ailesi içinde yer alırlar. Zarflı ve tek sarmallı RNA virüsleridir, başlıca dört türde sınıflandırılırlar: Alfa-, Beta-, Gama- ve Delta Koronaviruslar. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler (evcil ve yabani hayvanlarda)”.
Corona virüs antijenleri nelerdir?
Corona virüs genomu, spike proteinini, zarf proteinini, membran proteinini ve nükleokapsid proteinini kodlar.
Spike proteini en önemli yüzey proteinidir. Spike proteini için ana fonksiyonlar aşağıda özetlenmiştir:
- Spike proteini reseptör bağlanması ve membran füzyonuna aracılık eder.
- Spike proteini, konakçıların aralığını ve virüsün özgüllüğünü tanımlar.
- Spike proteini, gen rekombinasyonu veya reseptör bağlanma bölgesinin (RBD) mutasyonu yoluyla farklı konakçılar arasında iletilebilir ve bu da daha yüksek bir ölüm oranına yol açar.
- Spike proteini, nötrleştirici antikor ile bağlanan ana bileşendir.
- Spike proteini, aşı tasarımı için anahtar hedeftir.
2019-nCov Belirtileri;
Doğrulanmış 2019-nCoV enfeksiyonları için, bildirilen hastalıklar hafif hastalardan ağır hasta ve ölmekte olan insanlara kadar değişmektedir. Belirtiler diğer üst solunum hastalıkları belirtileri gibidir;
Ateş
Öksürük
Nefes darlığı
Burun akıntısı
Boğaz ağrısı gibi.
Alınabilecek bazı önlemler;
Şu anda 2019-nCoV enfeksiyonunu önlemek için aşı yoktur.Ancak kendinizi korumak için şunları yapabilirsiniz;
Ellerinizi sık sık sabun ve suyla en az 20 saniye yıkayın. Sabun ve su mevcut değilse en az %60 alkol içeren bir alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.
Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçının.
Hasta olan insanlarla yakın temastan kaçının.
Hasta olduğunda evde kal.
Öksürüğünüzü kapatın veya bir peçete ile hapşırın, sonra peçeteyi çöpe atın.
Sık sık dokunulan nesneleri ve yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.
Kaynaklar;
https://www.sinobiological.com/2019-ncov-antigen-reagents.html
https://www.webmd.com/lung/coronavirus#2
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/prevention-treatment.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Vir%C3%BCs#Replikasyon_d%C3%B6ng%C3%BCs%C3%BC
https://www.thelancet.com/coronavirus
https://www.elsevier.com/connect/coronavirus-information-center