Site icon Lab Akademi

Gıda Ambalajlarında BPA (Bisfenol-A) Tehlikesi

Paketleme aşamasında birçok ambalaj çeşidinde rastlanılması yüksek bir kimyasal bileşeni olan BPA (Bisfenol-A) (CH)C(CHOH) formülüne sahip sentetik organik bileşiktir. Gıda ambalajlarında Son yıllarda oldukça kullanımı yaygınlaşmıştır. Bisphenol-A, özellikle pet şişelerde, biberonlarda, spor malzemelerinde, yiyecek teneke malzemelerinin içlerini kaplamada vb. olan tüm ambalaj malzemelerin içeriğinde bulunmaktadır. Ambalajlara dayanıklılık katma özelliğinin yanında, gıdaların raf ömrünün uzatılmasında ve yiyeceklerin taze kalmasında büyük rol oynamaktadır.

İnsan sağlığına zararları nelerdir?

BPA vücuda alındığında glukoronik asitle bağ oluşturarak bir kısmı idrar ile atılırken, diğer bir kısmı emilip vücutta yağ dokuları gibi depo alanlarına yayılıp kana karışır. BPA vücutta endokrin sistemine hasar veren bir madde olup östrojenik özelliktedir.

Sebep olduğu hastalıklar;

  1. Çocuklarda sinirsel gelişimi etkiler
  2. Kalp hastalıkları
  3. Üreme bozuklukları
  4. Astım
  5. Prostat kanseri
  6. Yeni doğan bebeklerde beyin gelişiminin engellenmesi

gibi hastalıklara yol açmaktadır.

Kanada Eylül 2010’da BPA’nın toksik olduğunu açıklayan ilk ülke olmuş ve Kanada Hükümeti BPA’nın bebek biberonlarında kullanımını yasaklamıştır.

Fransa da BPA kullanımı 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yasaklanmıştır.  Ülkemizde de, AB yasalarına uyum çerçevesinde biberon gibi bebek beslenmesinde kullanılan malzemelerde BPA’nın kullanımı kaldırılmıştır.

Sevgilerimle…

Tuğba Nihan Yaşar

 

Kaynaklar

  1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/221205.php
    Gıdalara Bisfenol A (BPA) Migrasyonu ve İnsan Sağlığı Üzerine Etk.
  2. https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/bisphenol-bpa-use-food-contact-application https://www.bbc.com/news/av/uk-england-29631355/health-fears-over-bpa-chemical-in-plastic-food-packaging
Exit mobile version