Site icon Lab Akademi

Kalite Yönetiminde 5S Uygulaması

İyi bir çalışma ortamı nedir? Bu sorunun bir çok cevabı olabilir. Hatta muhatabının statüsüne, şirketteki pozisyonuna ve geçmişine göre değişen yüzlerce cevap olabilir. Kimine göre iyi dostlukların yaşandığı bir ortam, kimine göre düzen, kimine göre iyi kazanç. Evet, bu soru çok değişkendir. Ancak irdelendiğinde verilen cevapların bir biri ile oldukça bağlantılı olduğu gözlemlenebilir.

Çalışma ortamında çalışanların mutlu olabilmesi için gereken detaylar oldukça fazladır. Fakat yukarıda da bahsettiğim gibi temelde çalışılan ortamda ki düzen ve nizam oldukça önemlidir. Domino taşları gibi. Biri devrildiğinde tüm sistem çöker.

Değişen ve gelişen teknoloji ile beraber birim zamanda bizden beklenen çıktılarda artmaktadır. Çalışma ortamından alacağımız verim ve dolayısı ile bizim vereceğimiz çıktı, düzen ve nizam’ın çalışma ortamında bulunma oranı ile doğru orantılıdır. Düzen bulunmayan ortamda stres artacak, verim düşecek ve işler yetişmeyecektir. Bu çalışana mesai yükü olarak dönecek, iş verene ise mesai ücreti. İşler böyle böyle birikecek, maliyetler artacak ve şirketin karlılığı azalacaktır. Dolayısı ile çalışanın yıl sonu alacağı prim, maaş zammı ve ekstralar azalacak. Bu durum da çalışanda şirket bağlılığı azalırken, mutsuzluk artacaktır. Görüldüğü gibi düzen ve nizam bir  şirketin temel düsturu olmalıdır. Aksi durumda yetişmeyen işler, bitmeyen stres ve verimsiz çalışanlar şirkette kol gezmeye başlayacaktır. Bu gidişin sonu elbette hüsran. Tabi yöneticiler bunun farkına varıp önlemler almaz ve patron bunu talep etmezse.

Şirketlerde bu tür problemlerin çözümü olarak geliştirilmiş, kalite yönetim sistemlerinin bir yaklaşımı ve işyeri organizasyon yönetimi olan Japonca 5 kelimenin baş harflerinin birleşmesinden türetilmiş 5S uygulaması en ideal çözümdür. Bu uygulamayı detayları ile inceleyelim.

Laboratuvarda Mini 5S uygulama örneği

Kalite Yönetimi 5s tanımları;

5S uygulaması için bir çok tanım yapılmış elbet. Ben en çok dikkatimi çeken ve sık rastladığım şu tanımları sizinle paylaşmak istedim.

Dağınık bir ortam insan vücudunda bir çok değişik fonksiyona sebebiyet verebilir. Bunların başlıcaları;

5S özellikle organizasyonel yapılanmalarda çalışma ortamlarında baş gösteren sorunların, insan üzerinde oluşturduğu etkileri minimize etmek için yukarıda tarif edilen durumları ve benzer durumları ortadan kaldırmak için uygulanan bir sistemdir.

5S süreçlerdeki verimi arttırmanın yanı sıra çalışan psikolojisini, yaptığı iş ile ilgili bilgi ve becerilerin gelişmesini, çalışma standartlarını, ben merkezden çıkıp biz dili ile konuşarak kendini organizasyonun bir parçaşı gibi hissetmeyi, çalıştığı fimaya olan bağlılığını sağlar.

Bunlarla beraber süreçlerde ki iyileştirmeler iş süreçlerinde yapılan hataların, iş kazalarının ve mekanik problemlerin azalmasına, dağınık bir çalışma ortamında oluşan zaman kayıpların ortadan kalkmasına, çalışanların işe olan bağlılıklarının-motivasyonunun artmasına ve tüm bunlara bağlı olarak kalitenin artmasına olanak sağlar.

 

5S AŞAMALARI

1-Ayıklama (Seiri)

Çalışma alanında anlık ihtiyacı duyulmayan malzeme, ekipman ve aletlerin sınıflandırılarak ilgili bölgeden uzaklaştırılması veya yerlerinin düzenlenmesi işlemidir.

Ayıklamaya neden ihtiyaç duyulur?

Bu maddelere çalışma ortamına göre bir çok etken eklenebilir. Düzgün bir ayıklama iyi bir ortam analizinden geçmektedir. Ayıklamayı yapmamız için gerekçelerimizi sıralamalı ve ayıklama işlemini bu gerekçelere göre yapmalıyız.

Sorulabilecek bazı sorular şu şekildedir;

 2-Düzen(Seiton)

Ayıklama aşamasında analiz edilerek sorulan soruların uygulamaya dökülerek düzenleme aşamasıdır.

Bu aşama çalışma ortamının düzenlenmesi ile sürekli ihtiyaç duyulan malzemelerin, ekipmanların kolay ulaşılabilir olmasını ve ortamın daha tertipli görünmesini sağlar. Düzenleme ortamdaki her türlü ekipman, malzeme ve makinayı kapsayabilir.

Bir ortamda düzen yoksa;

Düzenleme yapılırken şu üç soru sorulmalıdır;

Bu sorular düzenleme aşamasında 5S uygulanan alanda ki tüm iş süreçleri için sorulmalaı ve cavepları iyi bir şekilde irdelenmelidir. Bu soruların muhatapları işi yapan kişiler olmalıdır. İşi en iyi yapan bilir yaklaşımı ile çalışanların vereceği cevaplar en kestirme ve en isabetli cevaplardır.

3-Temizlik (Seiso)

Temizlik insan yaşamında önemli bir yere sahiptir. Temiz olmak işe gösterilen özenin ve işi benimsemenin bir göstergesidir.

Temizlik sadece çalışanın temiz çalışması değil, çalışma ortamının da temiz olmasıdır. Yani hem çalışan temizlik bilincine sahip olmalı bu konuda eğitilmeli, hem de çalışana yönetim tarafından temiz bir çalışma ortamı sağlanmalı.

Yani; Düzenli olarak ortamda temizlik yapılmalı, bu  dökümante edilerek kontrolü sağlanmalı ve ortamda sürekliliği gözlemlenmelidir.

Temiz olmayan ortamlarda;

4-Standartlaştırma (Seiketsu)

Ayıklama, düzen ve temizliğin korunabilmesi için tüm işlemler standartlaştırılmalıdır. Yani takip edilebilir dökümanlar oluşturulmalı ve bunlar çalışanlara kullanım amaçlarına göre ve kullanıcılarına göre eğitimlerle anlatılmalı ve kullanımları sağlanmalıdır.

Standartlaştırma ne gibi faydalar sağlar?

5-Disiplin (Shitsuke)

Disiplin Bu maddeden önce anlatılan dört adımı bir birine bağlayan asıl unsurdur. Önemli olan ilk dört maddeyi uyguladıktan sonra bunların sürekliliğini sağlayabilmek ve bu kültürü çalışanlara yerleştirebilmektir.

Disiplin ne şekilde sağlanabilir?

Disiplin ne sağlar?

 

Sonuç olarak; yukarıda bahsedilen 5 basamağın uygulanması şirketinizdeki verimi arttıracak ve başarıya giden yolda emin adımlar atmanızı sağlayacaktır. Gelişen teknoloji şirketlere hızlı kararlar almak durumunda bırakıyor. Kararlar alırken aynı zamanda doğru ve kesin olmalıdır. Şirketlerin sürdürülebilir olmalarında ki en büyük unsur öncelikle kalite yönetim mantığını kavramak, bunu istemek ve uygulayarak benimsemekten geçiyor. Kalite yönetimi bir felsefe olarak benimsenmeli ve bahsettiğimiz 5S uygulaması gibi bir çok kalite yönetim tekniği beraber uygulanmalıdır. Zemini sağlam temellere oturtulmamış ve sadece sertifikam olsun diye uygulanmış bir kalite yönetim mantığı şirkete hiç bir karlılık getirmeyeceği gibi, müşteri kayıplarına kadar varacak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu sistemlerde ilk şart üst yönetimin talebi ve sistemi özümsemesinden geçer. Bu nedenle şirketler, tam zamanında ve en ideal şekilde ihtiyaçlarına  uygun yönetim felsefesini planlayarak hayata geçirmelidir.

 

Kaynaklar;

1-wikipedia.org

2-tpmdanismanlık.com

3-slideshare.net/gulperbasmaci/5s-sunum-2009

Exit mobile version