Site icon Lab Akademi

Şırınga Filtresi Seçimi ve Kullanımı

Şırınga filtreleri laboratuvar örneklerinin cihaz analizlerine verilmeden önce filtreleme işleminde kullanılır. Örnek niteliklerine göre uygun filtre seçmek doğru sonucu elde etmek açısından oldukça önemlidir. Şırınga filtreleri genel olarak şu özelliklere sahip olmalıdır;

Doğru filtre seçmek hem numune ve çözücü karakterini, hem de filtreyi iyi bilmekten geçmektedir. Aşağıda filtrelerin genel özellikleri verilmiştir. Seçim yaparken bu kriterlere göre doğru filtreler belirlenmelidir.

Piyasada şırınga filtre üreticisi birçok firma mevcut. Bu kadar firma arasından doğru filtreyi seçmek bir hayli zor. Özellikle fiyat/performans karşılaştırması yapmak için iyice araştırmak ve denemek gerekli. Özellikle metot geliştirme aşamalarında doğru filtreyi seçmek adına filtre denemeleri büyük bir titizlikle yapılmalı. Yukarıda bahsedilen kriterleri ne oranda sağlıyor buna bakılmalı.

Metot geliştirmeciler genellikle filtre denemeleri yaparlar ancak bazen molekülün karakteri bilindiği durumlarda bu denemeler atlanabilir. Atlandığı durumlarda da genellikle filtre kaynaklı problemler ortaya çıkar. Her ne nedenle olursa olsun filtre denemeleri yapılmalıdır.

Metot geliştirme aşamalarından sonra uygun görülen filtreler protokollere yazılır ve rutin analizlerde kullanılır. Sıkça karşılaşılan bir diğer husus ise protokollere yazılan şırınga filtrelerinin çeşitli nedenlerle kullanılmamasıdır. Genellikle süreci hızlandırmak adına süzme işlemleri atlanır. Ancak bu durum çoğu zaman orta vadede farklı problemlere yol açmaktadır. Örneğin; bir kromatografi sisteminde tubing, check valve, in-line filtre, kolon, dedektör vb. cihaz parçalarının tıkanmasına neden olur. Bu durum düşünüldüğünde başta yapılan zaman tasarrufunun kat ve kat üstünde bir zaman kaybına yol açabilir. Sonuç olarak kullanılmayan şırınga filtresinden elde edildiği düşünülen karın çok üstünde bir zarar meydana gelir.  Şırınga filtresi kullanılmayan analizlerde kolonların kullanım ömrü kısalmakta ve hatta buna bağlı analiz tekrarları yaşanabilmektedir. Özellikle impürite analizlerinde bu durum oldukça önem kazanmaktadır. Filtreler yabancı partikülleri tutarak tıkanmaları önlediği gibi baseline gültüsünün azaltılmasına da katkıda bulunabilir.

Sonuç olarak; şırınga filtreleri gerekli tüm analizlerde kullanılmalı ve uygun filtre seçimi sağlanmalıdır. Analiz ve cihaz güvenliği, maliyetlerde azalma ve doğru sonuçlar için atlanmaması gereken bir unsurdur.

 

Orhan ÇAKAN

 

Kaynaklar;

1- http://katalog.interlab.com.tr/files/assets/common/downloads/files/interlab2018tr.pdf

Exit mobile version