Yabancı El Sendromu (YES), kişinin ellerinden birisinin bireyin bilincinden bağımsız, kendi bilinci varmış gibi hareket etmesine sebep olan nörolojik bir hastalıktır. Yani kısaca kişinin iki elinden biri, kontrolsüz olarak hareket eder; ancak bu hareket kasılma, fırlama gibi anlamsız hareketler değildir. Tıpkı beyin kontrolünde, sanki kişi gerçekten isteyerek hareket ettiriyormuş izlenimi verir. Zira gerçekten de elin hareketlerini beynin yarımkürelerinden biri kontrol eder; ancak o yarımkürenin kontrolü kişinin kendisinde değildir. Sendrom, genellikle epilepsi hastalarının semptomlarını rahatlatmak için beynin iki yarımküresinin cerrahi bir operasyon ile ayrıldığı bireylerde gözlenir. Aynı zamanda diğer beyin ameliyatları, inme ya da enfeksiyonlar sonucu oluşabilir.
Kısaca temel sebebi, elleri kontrol eden Birincil Motor Korteks (Primary Motor Cortex) denen beyin bölgesinin, Premotor Korteks’ten izole olmasıdır. Bu durumda beynin iki yarımküresinin aktif iletişimi kesilir ve bunun sonucunda beynin iki yarımküresinden biri kişinin kendi kontrolünde, diğeri ise “bilinçsiz” olarak çalışır. Bu durum, beynimizi kontrol eden bir “ruh” ya da doğaüstü herhangi bir kontrol mekanizması olmadığını, tamamen sinir ağından oluşan büyük bir organ olan beynimizin bahsedilen tip sorunlar sonucunda basit bir şekilde kontrolü yitirebileceğini göstermektedir.
Alien Sendromu (Yabancı El Sendromu)’nun Belirtileri;
Alien Sendromu (Yabancı El Sendromu)’un belirtilerinden en önemlisi istem dışı bir refleks nedeniyle tek elinin kontrolünü kaybetmektir.Hastalar her ne kadar duruma müdahale etmeye çalışsa da elini kontrol altına alamamaktadır. Birçok hasta gizli bir gücün kontrolünü eline geçirdiğini düşünmektedir. Bu gizli güç kişilerin ellerini istediği yöne çevirmesine neden olmaktadır. İlginç hastalıklardan biri olan alien sendromu ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Nadiren görülen bu hastalık etkisi altına aldığı bireylerin psikolojilerinde de ciddi bir bozulmaya neden olmaktadır. Yabancı sendromlu el normal ele müdahale etmeye başlamaktadır. Bu durum hastalarda anlaşılması güç sonuçlar doğurmaktadır.
Alien Sendromu (Yabancı El Sendromu) Nedenleri;
Alien Sendromu (Yabancı El Sendromu) nedenlerinden en önemlisi korpus kallosum bölgesinde meydana gelen sorunun yanı sıra ön beyin atardamarında felç, nörodejeneratif hastalıklar ve orta hat tümörler meydana gelmesidir. Alien Sendromu (Yabancı El Sendromu)’nun nadir olarak görülen nedenleri arasında kafa boşluğunda hava olması, hastaların gözünün önünde ışıklı görüntülerin ortaya çıkması ve auralı migren gösterilebilir. Auralı migren en ağır migren türlerinden biridir. Felç ve parry rommerg sendromu da alien sendromuna neden olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Parry Romberg sendorumu otoimmün bir hastalık türüdür. Yüzün bir bölgesinde bulunan deri altı yağları ile diğer dokular kendi kendine ve yavaş yavaş bozulur. Bu hastalığa parry romberg sendromu adı verilmektedir. Alien sendromuna neden olan Perry romberg sendromu dikkat edilmesi gereken bir diğer hastalık türüdür.
Alien Sendromu (Yabancı El Sendromu)’nun Üstesinden Nasıl Gelinir?
Alien Sendromu (Yabancı El Sendromu)’nda uygulanan etkin bir tedavi bulunmamaktadır. Hastaların karşı karşıya kaldığı şikayetleri azaltmak için el oyalayıcı egzersizler yapabilirsiniz. Hastanın elini yönetebilmesini sağlayan ve kontrol etmesine imkan sunan egzersizler hastalık tedavisi için ideal yöntemlerden biridir. Alien Sendromu (Yabancı El Sendromu) yaşayan kişilerin çevresindeki kişiler ve aileleri sorunla baş edebilmek için mutlaka konuyla ilgili bilgi sahibi olmalıdır.
Yabancı El Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Farklı ve ilginç hastalıklardan biri olan Alien Sendromu (Yabancı El Sendromu) tedavisinin uzun süre etkili bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Alien Sendromu (Yabancı El Sendromu) tedavisinde kontrolsüz hareketleri bastırmak ve iki eli meşgul etmek için bazı yöntemler gerçekleştirilmektedir. Bazı hastalarda uygulanan tedavi sonrasında kademeli olarak bir iyileşme söz konusu olmaktadır.
Dilara ERDAĞI
Kaynaklar;
1.evrimagaci.org/alien-hand-syndrome-yabanci-el-sendromu-666
2.saglikveyasam.com/yabanci-el-sendromu