Site icon Lab Akademi

Bağırsak Mikrobiyotasına Evcil Hayvanlar Olumlu Yönde Etki Ediyor

Prof. Dr. Tarkan Karakan, yenidoğan bebeklerin yaşadığı ortamlarda evcil hayvan beslemenin bağırsaktaki bakteri çeşitliliğini arttırarak bağırsak mikrobiyotasına olumlu etki ettiğini bildirdi.

Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Öğr. Üyesi Prof. Dr. Tarkan Karakan Kanada’da gerçekleştirdiği araştırma çalışmaları neticesinde evcil hayvan beslenen evde doğan bebeklerde, çocukluk çağı Ruminococcus ve Scillospira bakterilerinin evcil hayvan beslenmeyen evde doğan bebeklere oranla iki kat daha fazla olduğunun gözlemlendiğini belirtti.

Prof. Dr. Karakan, “Kedi, köpek, tavşan gibi evcil hayvanlar ile yaşamanın atopi, alerjik nezle ve astım gibi hastalıklar açısından koruyucu etki gösterdiğini saptadı. İsveç’te yaklaşık 1 milyon çocuk üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda, köpek beslenen evde yetişen çocukların ilk 6 yaşta %13 oranında daha az alerji astıma yakalandıkları tespit edildi” dedi.

Prof. Dr. Karakan, “Başta ishal olmak üzere sindirim sistemine bağlı birçok hastalıkta probiyotiklerin kullanımının etkili olduğu klinik çalışmalarla kanıtlanmış bulunuyor” diye konuştu. İnsanların ortalama yılda 7 defa soğuk algınlığı geçirdiğini ve probiyotik kullananlarda bu oranın 2-3’e düştüğünü ve bu nedenle probiyotik kullanımının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade etti. Günde en az 4 gram prebiyotik almamız gerektiğini, hatta bu rakamı 8-12 grama kadar yükseltmemizin genel sağlığımız açısından çok faydalı olacağını ekledi.

 

Kaynak:medimagazin.com

Exit mobile version