Site icon Lab Akademi

Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında Aseptik Teknikler

Hücre, doku ve organ kültürlerinde mikroorganizmaların girişini önlemede kullanılan işlemlerlere aseptik teknik denir. Çalışılan örneklere mikroorganizma enfeksiyonunun ve bulaşmanın (kontaminasyon) önlenmesi, sterilitenin korunması için steril ekipman ve besiyerlerine uygulanan koruyucu işlemlerdir.

Aseptik teknik; kültürlerin, steril ortam stoklarının ve diğer solüsyonların istenmeyen mikroorganizmalar (yani sepsis) tarafından kontamine olmasını önlemek için alınan bir dizi rutin önlemdir.

Bu tür eylemler bazen “steril teknik” olarak adlandırılsa da, bu terminoloji yalnızca herhangi bir organizmanın laboratuvara veya tıbbi ekipmana ve reaktiflere (örneğin ameliyat sırasında) girmesini önlemek için uygundur.

Laboratuvar ortamında yabancı organizmaların kontaminasyonunu önleyerek mikroorganizmaları veya ökaryotik hücreleri büyütmek için aseptik teknikler çok önemlidir.

Tamamen steril bir çalışma ortamının mümkün olmadığı unutulmamalıdır. Bununla birlikte, kültür kontaminasyonu riskini azaltacak bir dizi basit, sağduyulu prosedür vardır. Aseptik teknikler, kültürlerin çevreden mikroorganizmalar tarafından kontaminasyonu veya işlenen mikroorganizmalar tarafından çevrenin kontaminasyonu kontrol altında tutar.

Yaygın aseptik teknik örnekleri şunlardır:

Herhangi bir aseptik teknik için uyulması gereken bazı genel kurallar vardır.

Spesifik Aseptik Teknikler

Steril Kullanım;

Agar plakalarının, slope ve kültürlerin ekilmesi;

Bir tel döngü kullanma (aşılama döngüsü);

Pipet Kullanımı;

Şişelerin ve test tüplerinin boynunu yakmak;

Bu, kültürü veya ortamı kontamine edecek mikroorganizmanın hiçbirinin kabın ağzına girmesini engeller. Şişenin ağzını bir alevden geçirmek, açıklıktan uzakta bir konveksiyon akımı üretir ve kontaminasyonun önlenmesine yardımcı olur. Alevin sıcak kısmı içteki parlak mavi ‘koninin’ üzerindedir ve kabın yerinde tutulmadan alevin içinden hareket ettirilmesi gerekir.

Yüzeyleri dezenfekte etme;

Aseptik Koşulların Korunması İçin Kullanılan Araçlar

Bunzen Brülörü (Bunzen Beki);

Bunzen Brülörü etki alanı merkezde yanan ateşten 10 cm sağ ve sol ve 10 cm yukarıyı kapsayacak şekildedir. Bu nedenle uygulama alnı iyi belirlenmeli ve numuneler doğru konumlandırılmalıdır.

Bunzen Brülörü Etki Alanı Gösterimi
Bunzen Brülörü Uygulama Örneği

Biyogüvenlik Kabinleri;

Çeviri Kaynağı: https://microbenotes.com/general-aseptic-techniques-in-microbiology-laboratory/

Exit mobile version