Laboratuvar YönetimiPratik Bilgiler

CV Hazırlamanın Püf Noktaları

CV karşınızdaki kişide sizin adınıza ilk izlenimleri oluşturan önemli bir araçtır. Bu nedenle mülakata çağrılmanızın ilk ve temel kuralı iyi ve kusursuz bir CV hazırlamadan geçmektedir. CV sizi en iyi ifade eden, fazlalıklardan uzak ve kısa olmalıdır. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken bazı detayları şöyle sıralayabiliriz;

  • Fotoğrafın güncel ve kurumsal (vesikalık gibi) olmasına dikkat edilmeli.
  • Yazım kurallarına dikkat edilmeli.
  • İletişim (telefon numarası ve mail adresi gibi) ve ulaşım (adres) bilgilerinin doğru ve güncel olması önemli. E-posta adresinin kurumsal duruş için ad-soyad içeren bir adres olması tercih edilmeli.
  • Ön yazı (Özet Bilgi) CV’ye artı katacaktır. Ön yazı kendinizi kısaca tanıttığınız ve kariyer beklentilerinizden bahsettiğiniz bir bölüm olmalı. Çok uzun tutulmamalı.
  • CV hazırlanırken Eğitim ya da İş bölümleri gibi kronolojik bilgiler içeren bölümlerde tarihlerin yukarıdan aşağıya giderken güncelden geçmişe doğru olmasına dikkat edilmeli. Bununla birlikte eğer devam eden bir süreç var ise 02.2018 – Devam ediyor şeklinde belirtmelisiniz. Tek bir tarih yazıp bırakmanız, ilgili tarihin bitiş tarihi mi olduğu yoksa bu tarihin başlangıç olup hala devam ediyor etmiyor olması noktasında kafa karıştırıcı nitelik gösterir.
  • Ücret beklentisi ya da referans bilgisini CV’de paylaşmanıza gerek yoktur. Başvurularınızda ücret beklentisi belirtirseniz firmaların değerlendirme kriterlerinde takılıp değerlendirmeye alınamayabilirsiniz. Belki firmayla tanıştıktan sonra esneyebileceğiniz, kaçırmak istemeyeceğiniz bir fırsatı bu şekilde daha ilk etapta kaybedebilirsiniz. Görüşmede belki arada uçurum bir fark olduğunu öğrenip fırsatı değerlendirmeyecek ve görüşmeyi zaman kaybı olarak göreceksiniz ama her bir mülakat deneyimdir ve kazançla döner. Mümkün olduğunca mülakatlara katılmanızı öneririm. Referans bilgilerinin gerekli olan aşamada verileceğini belirmeniz yeterli olacaktır.
  • Kişisel bilgiler bölümünde askerlik durumunuzu açıklayıcı yazın. Muafsa (nedeni), Tecilliyse (hangi tarihe kadar) ya da yapıldı ise (hangi tarihte yapıldığı)
  • Eğitim bilgileri bölümünde sadece okuduğunuz okullar yer almalı. İlkokul, Lise, Üniversite (Varsa Erasmus) ve Yüksek Lisans gibi… Herhangi bir kurs, eğitim programları, sertifika programları gibi içerikler farklı bir bölüm açılarak burada yer almalıdır. Başlık EĞİTİMLER&KURSLAR gibi olabilir. SERTİFİKALAR diye farklı bir başlık açılıp burada da aldığınız sertifikaları yazabilirsiniz.
  • İş Bilgileri bölümünde kişisel, çalışma yetkinliklerinden (hırslıyım, düzenliyim gibi) bahsedilmemelidir. Bununla ilgili bilgiler ön yazıda ya da yetkinlikler gibi ayrı bir bölümde bahsedilebilir. İş bilgilerinde sadece iş tanımı yazılmalıdır. İş tanımları kısa ve öz olmalı ve tek formatta olmalıdır. –mek/-mak ya da – ması / -mesi şeklinde cümleler ile bitirilmeli.
  • CV hazırlarken kullanılan kelimelere, doğru yazılmasına, etkin bir CV olmasına oldukça dikkat edilmelidir. Çünkü hepsi anahtar kelime niteliğindedir ve sizinle ilgili önemli ipuçları verir. İK çalışanlarının CV aratırken kullandığı anahtar kelimeler sizin CV’nizin kendilerinin karşısına çıkabilmesi açısından da büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla iş bulmanızda olasılıkları arttıracaktır.
  • CV’nin hazırlanma şekli, ne kadar özenle hazırlandığı, içeriği gibi konular sizin ilk duruşunuzdur. Hakkınızda önemli detayları yansıtır. Bu nedenle ilk etap olan CV hazırlama diğer adımlara geçebilmeniz açısından es geçilecek bir etap değildir.
  • CV’nizi hazırladığınızda dışarıdan bir gözle bakmanızı öneririm. Hatta farklı bir arkadaşınızın bakmasını da isteyebilirsiniz. CV’nize bir yabancı baktığında rahatlıkla CV’nizi okuyabiliyor ve sizinle ilgili doğru bilgilere ulaşabiliyorsa etkin bir CV hazırlamış olduğunuzu söyleyebiliriz.

 

Erhan ÇAKAN

 

Erhan ÇAKAN

1990 yılında Samsun'da doğdu. 2013 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Kimya Bölümü'nden mezun oldu. Yaklaşık 3 yıl UL Laboratuvarında LC-MS sistemlerinde Analist olarak çalıştı. 2017 yılında Intertek Test Hizmetleri şirketinde LC-MS sistemleri üzerine Analist olarak çalışmaya başladı.Sırasıyla Kıdemli Analist ve Teknik Uzman pozisyonlarında görev aldı. Halen Intertek firmasında Teknik Uzman olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.