Klinik

Alzheimer Hastalığını Orta Yaşta Yapılan Bir Göz Muayenesi Potensiyel Olarak Tanımlayabilir Mi?

Genç yaştaki insanların basit bir göz testi ile geriatrik hastalıkların erken teşhisine yardımcı olabilmesi mümkün mü? Otage Üniversitesinde yapılan araştırmalar bunun mümkün olduğunu göstermektedir. Peki bu göz testi ne ve nasıl bu teşhisi mümkün kılıyor.

Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalara göre göz retinasının kısımları alzheimer on tanısında biomarker olarak medikal dünyaya sunulmuştu. Ama Otağo Dünedin Multidisiplin Sağlık ve aAraştırma  Ünitesinde gösteriyor ki hayatın ilk evresinde olan insanlarda kognitif değişiklikleri  retina’nın potansiyeli ile tespit etmek mümkün gözüküyor.

Araştırma görevlisi Dr.Ashleigh Barret-Young göre ileri yasa bağlı gelişen hastalıklarda alzheimer gibi hastalıklar genellikle hastalar bir şeyleri unutmaya başlayınca yada kişi anormal karakter davranışları sergilediğinde tanı alır.

Ayrıca belirtmek gerekir ki bu belirtiler hastalığın ilerlediği safha da sık görülür. Erken teşhis MR ve diğer beyin tomografileri ile mümkün ancak bu tetkikler bir çoğu için pahalı ve pratik bir yol değil. Yakın gelecekte umuluyor ki yapay zekalar insan retinasından görüntü almayı başaracaklar ve aldıkları görüntüye göre yapay zekalar görüntüleme yapılan hastanın Alzheimer için risk altında olup olmadığını hastanın semptom ve belirtilerinden önce tespit edilecek. Zamanla bu tedavinin mümkün olması semptomların hafiflemesine ve azalmasına neden olur.

JAMA Oftalmoloji de yayınlanan araştırmaya, 865 katılımcının Dünedin çalışmasında bilgileri analiz edilmek için toplandı. Özellikle yaş grubu 45 olan deneme grubu Retinal Sınır Lifi Tabakasına (RNFL) ve Ganglion hücre tabakası (GCL)

Dr. Barrett-Young yaptığı araştırmada orta yaş grubunda RNFL ile GCL daha kalın bulunduğunu ve çocukluk dönemi ve yetişkinlik döneminde kognitive işlevselliğinin iyi ilişkili olduğunu belirtti.Ayrıca daha ince bir RNFL hastalığın sürecinin hızlıca azalmasında oldukça etkili bir bağlantıdır.(Burada belirtilen hız kişinin anlaması ve verilen bilgilere tepkisinin hızıdır)

Bu bulgular bize şu sonucu veriyor ki RNFL beyin sağlığı için kapsamlı bir göstergedir.Optical görüntüleme kognitif azalmasının tanısını desteklemeyen potansiyeli yüksek bir noktadır.

Dr. Barrett-Young ayrıca şunu ekliyor: Göz önünde buludurulmalıdır ki ileri derece Alzheimer hastalar suana kadar tedavi edilmedi .Hastalığın küresel yaygınlığı giderek artmaktadır. Belirtilerden önceki dönemde hastaları teşhis etmek için hala müdahale edecek şansımızın olması büyük bir önem taşımaktadır.

Sonraki araştırmalarda karar verilmesi gereken eğer retinal incelme alzheimer hastalığını önceden görebilirse yada sadece ileri yaşta normal kognitif azalma sağlayabilirse gerçekten önemli bir gelişme olacaktır.

Gelecekte hastada alzhemir hastalığının erken teşhisi için bulguların hepsi tipik optikal koherence tomografi ile sonuçlandırıp ,göz doktorları tarafından tespit edilecek ve diğer sağlık bilgileriyle birleştirilip karar verilecek.

Dr. Emine İrem Er

Dr. Emine İrem Er

DR EMİNE İREM ER UMF Carol Davıla Tıp ve Eczacılık üniversitesin den TIP fakültesinden 2019 yılında mezun oldu.Aynı yıl Bükreş Başkent hastanesinde Göz hastalıklarını bölümünü kazanarak uzmanlığa başladı.2020 yılında kendi kurduğu klinik olan Bukres Clinique da çalışmalarına devam etmektir.Aynı zamanda ingiltere londra da göz hastalıkları uzmanlığını Tottenham da devam ettirmektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.