MultimedyaUygulama NotlarıUygulama Notu

DNA ve RNA İzolasyonlarında Kritik Noktalar ve Nanodrop Aplikasyonu

DNA ve RNA izolasyonları, moleküler biyoloji ve genetik araştırmalarında temel tekniklerden biridir. Bu nükleik asitlerin izolasyonu hassas ve dikkatli bir uygulama gerektirmektedir. İzolasyonları sırasında göz önünde bulundurulması gereken kritik noktalar bulunmaktadır. İzolasyon sonunda ise Nanodrop cihazında doğru bir aplikasyon uygulanması önemlidir.

  1. Örnek Hazırlığı

Nükleik asit izolasyonu için kullanılacak örnekler mutlaka uygun koşullarda saklanmalıdır. Mümkün olan en kısa sürede izolasyon işlemine geçilmelidir.

Kontaminasyonu önlemek için her zaman temiz laboratuvar ekipmanları ve kimyasalları kullanılmalıdır.

  • Hücre Lizisi

Lizis tamponunu seçerken örnek tipinize uygun olanı seçtiğinizden emin olun. Örneğin, zenginleştirilmiş tamponlar protein ve yağları daha iyi çözebilir.

  • DNase ve RNase Kontrolü

DNA ve RNA izolasyonu sırasında, DNase ve RNase enzimlerinin aktivitesini inhibe edecek yöntemler kullanılmalıdır. Aksi halde bu enzimler ilgili nükleik asititinizi parçalayacaktır.

  • Safha Ayrımı

Fenol ve kloroform kullanarak yapılan ekstraksiyonlarda, emülsiyon oluşumunu minimize edin. Emülsiyon, safhaların ayrılmasını zorlaştırır ve örneğin kaybına neden olabilir.

Santrifüjleme işlemi sonrasında gözlenene faz ayrımına dikkat edin. Üst fazda kalan kısmı dikkatlice alın.

  • Alkol Çökeltmesi ve Yıkama

DNA ve RNA’yı çökeltmek için izopropanol veya etanol kullanın. Alkolün miktarı ve soğukluğu çökelme verimliliğine etki edecektir. Yıkama aşamasında yeteri kadar alkol kullanılarak kontaminatlar uzaklaştırılmalıdır.

  • Kalite Kontrolü

İzole edilen DNA ve RNA’nın saflığını analiz etmek için Nanodrop kullanın. Nanodrop kullanırken örnek yüzeyinin temiz olduğuna ve doğru blank kullandığınıza emin olun. En az 1 µL örneği Nanodrop’un örnek okuma yüzeyine baloncuk oluşmayacak şekilde koyun. 260/280 ve 260/230 oranlarına dikkat edin. 260/280 oranında 1.8 değeri genel olarak DNA için, 2.0 değeri genel olarak RNA için saf kabul edilmektedir. 260/230 değerleri genellikle 2,0-2,2 aralığındadır. Bunun dışındaki değerler protein, fenol ve diğer organik bileşiklerin varlığını gösterir.

Haluk Çelik

Haluk Çelik – Biyomühendis, MSc. İstanbul Bilgi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik (%100 İNG.) Bölümü 2018 mezunudur. Yüksek lisansını 2021 yılında İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde “Baklagillerde F-box/WD40 Genlerinin Anlatım Analizleri” tezi ile tamamladı. Doktora eğitimini İstinye Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Kök Hücre ve Doku Mühendisliği bölümünde sürdürmektedir. Biyoteknoloji, 3D biyoyazıcılar, moleküler biyoloji ve biyoinformatik alanlarında çalışmaktadır. Özel sektörde 2018 yılından beri biyoteknoloji alanında Ar-Ge Mühendisi olarak çalışmaktadır. 2020 yılından beri KOSGEB ve TÜBİTAK kamu hibeleri desteklerine Ar-Ge, Ür-Ge ve inovasyon projeleri yazmakta ve yürütmektedir. Başlıca yetkinlikleri ise; Ar-Ge proje önerisi hazırlama, başvuru ve yürütülmesi, Bitki doku kültürü, Hücre kültürü, PCR, RT-PCR, QPCR ve Primer tasarımı Spektrofotometrik analizler, DNA/RNA/Protein izolasyonları ve saflaştırılması, Biyoinformatik analizler, Konfokal floresan mikroskobu, Biyolojik verilerin analizleri ve görselleştirilmesi Temel mikrobiyolojik analizler.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.