KlinikNanoteknolojiYaşam Bilimleri

Altın Nanoparçacıkların Hücre İçinde Davranışları

Biyolojik ortamlarda stabil olduğu varsayılan altın nanoparçacıklar hücrelerin içine girdiğinde bozulabilir. CNRS, l’Université de Paris, Sorbonne Université ve l’Université de Strasbourg’un ekipleri tarafından yürütülen bu araştırma, hücrelerin altınları metabolize etme yeteneğini ortaya koydu. Bu çalışma, organizmalarda altın nanopartiküllerin yaşam döngüsünün daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur.

Resim 1:Hücrelerin içindeki nanoparçacıkların şeklini ortaya çıkarabilen bir yöntem olan transmisyon elektron mikroskopisi kullanılarak gözlemlenen bir lizozom görüntüsü. Bozulma ürünleri, nano-yapraklar kendiliğinden organize olmuş 2 nm çapında altın kristallerinden oluşur. Bozulmamış nanopartiküller kırmızıdır ve bozulma ürünleri turuncu renktedir.

Altın nanoparçacıklar, nano-tıp, anti-kanser tedavisi ve görüntüleme için kullanılan eşsiz optik özelliklere sahiptir. Ayrıca kozmetik ve gıda formüllerine dahil edilirler. Yine de, hücrelerde uzun vadeli kaderleri belirsizdir, ancak altın nano parçacıkların lizozomda, hücrenin “atık geri dönüşüm merkezi” nde süresiz olarak bozulmadan kaldığı kabul edilse de belirsizdir.

Mevcut paradigmanın aksine, bilim adamları altın nanoparçacıkların hücresel bir ortamda altı ay boyunca evrimini takip ettiler ve birkaç hafta sonra önemli dönüşümler geçirdiklerini gösterdiler. Zaman içinde 18.000’den fazla genin ekspresyonunu ölçerek, diğer nano-malzemelerin degradasyonunda da yer alan detoksifikasyon ve hücre koruma mekanizmalarını içeren biyolojik bir süreç ortaya çıkardılar. Ayrıca, çözünmeyen nanoparçacıkların ve nano-yaprak formundaki bozulma ürünlerinin varlığını gözlemlediler. (Resim 1)

Nano-yapraklar, ilk 50 yıl önce eklemlerindeki ağrıyı hafifletmek için başka bir altın formuyla (iyonik altın veya “altın tuzları”) tedavi edilen Romatoid Poliartrit’ten muzdarip hastalarda gözlendi. Sonuç olarak, altın tuzları ve altın nanoparçacıkları arasında ortak bir bozulma metabolizması vardır.

Altın nanoparçacıklarının organizmalardaki kaderini genelleştiren bu beklenmeyen sonuç, gelecekte altın nanoparçacıklarının toksisitesini ve organizmalardan elimine edilme kapasitelerini daha iyi değerlendirmelerine yardımcı olabilir. Bu disiplinler arası çalışma, ilk şekli ne olursa olsun altının, hayatta kalmaları için gerekli olmamasına rağmen memeliler tarafından metabolize edilebileceğini vurgulamaktadır.

 

Hayriye Akın

Kaynak: https://phys.org/news/2019-12-gold-nanoparticles-cells.html

Hayriye AKIN

Ben Hayriye Akın, 2 Temmuz 1995 Adana doğumluyum. Üniversite eğitimimi İstanbul Bilgi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik bölümünden 2019 yılında mezun olarak tamamladım. Stajlarımı İbrahim Etem Ulagay ilaç firmasının mikrobiyoloji laboratuvarında ve Adana Başkent Üniversite Hastanesi'nin Tıbbi Genetik departmanında yaptım.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.