Analitik CihazlarEnstrumental AnalizİnfografiMultimedya

Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi (AAS) Tarihi

1729: Pierre Bougeur Işığı sıvı bir numune içerisinden geçirip geçen ışık miktarının numune kabının kalınlığı arttıkça azaldığını belirtir.

1752: Thomas Melville Alevli atomik emisyonuna ışık olacak alkol ve deniz tuzu karışımının yakılmasıyla üretilen bir alevden yayılan parlak sarı ışığı ortamdan tuz çıkarıldığında kaybolduğunu gözlemiştir.

1760: Johann Heinrich Lambert ” Soğurma Yasası”nı yayınladı.

1802: William Hyde Wollaston  Güneş spektrumunda koyu çizgileri gözlemledi.

1826: William Henry Fox Talbot Aleve konulan farklı tuzların alevde farklı renkler oluşturduklarını keşfetti.

1852: August Beer- Sıvı numunelerde emilen ışık miktarının çözünen madde miktarıyla orantılı olduğunu gösteren çalışmasını yayınladı.

1859-1861: Gustav Robert Kirchoff ve Robert Wilhelm Eberhard von Bunsen Spektral çizgilerin her elemente özgü olduğunu keşfedip, ışığı dalga boylarına ayıran spektroskopu icat ettiler.

1877: LP Gouy Nebulizer olarak adlandırılan ve sıvı numunenin aleve gönderilmesine yarayan parçayı tanıttı.

1885: Johann J. Balmer Hidrojenin görünür spektral çizgilerinin dalga boylarının göstererek Balmer hidrojen serisin yayınladı.

1896: Pieter Zeeman Manyetik alan tarafından bölünen spektral çizgileri inceledi.

1921: C. Ramsauer ve F.Wolf Alkali ve toprak alkali metallerin spektroskopisini zaman bağlı olarak spektroskopa giden ışık yolunda yarıklı dönen bir disk kullanarak araştırdılar.

1929: H. Lundegårdh Numune püskürtme odası denilen hava-asetilen gazlarını ve  nebülizörden gelen numune ile karışmasını ve numunenin koşullandırılmasını sağlayarak alev emisyon spektroskopisini önemli ölçüde gelişmesini sağladılar.

1930: Kipp ve Zonen  Fotoğraf plakaları üzerindeki yaydığı veya yansıttığı ışık yoğunluğunu ölçmek için mikrofotometreyi ürettiler.

1940: Fotoçoğaltıcı tüp geliştirildi.

1955: Avustralyalı spektroskopist Alan Walsh  Işığı dalga boylarına ayıran ve “kimyasal analizdeki en önemli ilerleme” olarak tanımlanan atomik absorpsiyon spektroskopisini (AAS) geliştirdi.

önemli ilerleme” olarak tanımlanan atomik absorpsiyon spektroskopisini (AAS) geliştirdi.

2000’ler; Gelişen teknoloji ve yeni teknolojilerin srüekli uygulamaları AAS son derece güvenilir bir analitik prosedüre dönüşmüştür.

Hızlı, hassas, spesifik ve kullanımı kolay olan AAS periyodik cetveldeki bir çok metalin analiz edilmesi kullanılan bu spektroskopi yöntemidir.
*Madencilik
-Tarım

-Cevre
-Adli tıp
-Farmasotik
-Mazleme isleme
-Petrol vetürevleri

alanlarında maddenin ppm ve ppb düzeyinde analizinin gerçekleştirilmesinde kullanılmaktadır.

Dergi İnfografi Sayfası

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.