Avuç İçi Büyüklüğünde Taşınabilir Laboratuvar Geliştirildi
ABD Cincinnati Üniversitesinde araştırmalarını sürdüren bilim insanları taşınabilir laboratuvar geliştirdi. Geliştirilen cihaz avuç içi büyüklüğünde, taşınabilir ve akıllı telefonlara bağlanabilir özellikte. Cihaz tükürük örneklerini saniyeler içerisinde analiz ediyor ve geliştirilen yazılım ile sonuçları değerlendirerek anında doktorunuza bildiriyor. Cihaz mevcut yöntemlere göre oldukça ucuz ve kullanımı basit olma gibi özellikleri bakımından tıp dünyasında önemli değişiklikler yapacağa benziyor.
Bu taşınabilir laboratuvar tek kullanımlık çipler ile çalışıyor. Hasta bu çipi ağzına yerleştiriyor ve bir süre bekliyor. Ardından çip akıllı telefona takılıyor. Tükürük ile temas eden çip bu sayede tükürükten analizleri gerçekleştirebiliyor. Cihaz ile; HIV, lyme, sıtma, depresyon ve corona virüs gibi hastalıkları anında tespit edebiliyor. Bu süreç birkaç saniye içerisinde tamamlanabiliyor. Sonuçlar ise cihaz için geliştirilen özel uygulama sayesinde analiz edilerek anında doktora ulaştırılıyor.
Cincinnati Üniversitesinde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Chong Ahn, sistemin en önemli ve büyük avantajının salgın hastalıklarda kullanılabilir olması olduğunu belirtiyor. Ahn; salgın hastalıklarda hastahaneye gidilmesi salgının yayılma hızını arttırdığını ve bunun korkunç sonuçlar doğurduğunu söylüyor. Ancak taşınabilir laboratuvarın doğrudan hasta ya da hastalık şüphesi bulunan hastalara ulaştırılabilir olması ve testin birkaç saniyede sonuçlanması salgınların yayılmasının önüne geçebilecek.
Geliştirilen cip içerisinde yer alan kılcal boşluklara tükürük sıvısını çekerek üzerinde yer alan sensörler ile bu sıvıyı analiz ediyor. Mobil uygulama kütüphanesinde yer alan veriler ile analiz edilen tükürük örneklerinden elde edilen verileri karşılaştırıyor. Bu karşılaştırma ile ortaya çıkan sonuçlar ile pek çok hastalık tespit edilebiliyor.
Profesör Ahn’a göre geliştirdikleri sistem oldukça ucuz ve ulaşılabilir. Bu çalışmaya başlarken hedeflerinin minimum maliyet ve maksimum ulaşılabilirlik olduğunu söyleyen Ahn, geliştirdikleri bu teknolojinin tıp dünyası için büyük yenilikler sunduğunu belirtiyor.
Kaynak; https://phys.org/news/2020-02-smartphone-lab-results.html