Haberler

Kemoterapinin Yan Etkilerini Azaltmada Umut Verici Gelişme

Kanser hastalarının vücutları kemoterapi sonrası oldukça fazla etkileniyor. Bilim insanları bu etkileri azaltmak için umut verici bir gelişmeden bahsediyor. Araştırmacılar, kanserli tümör hücrelerine uygulanan kimyasal ilaçların, damar içerisine yerleştirilen süngerimsi bir cihaz yardımıyla kan dolaşımına girmesi engellenerek ilaçların yan etkilerinin önemli ölçülerde azaltılabileceğini gösteren deneyler yaptı.

ACS Central Science adlı bilimsel yayında yer verilen sonuçlar göre, kemoterapinin saç dökülmesi bulantı gibi yan etkilerinin azaltılması yönünde umut verici gelişmeler olduğu gözlemleniyor. Bu deneylerin şimdiye kadar sadece domuzlar üzerinde denendiğini belirten araştırmacılar, artık insanlar üzerinde yeni denemeler yapmak istediklerini söylüyor. California Üniversitesi’nden Dr Nitash Balsara, insan deneylerinin iki yıl gibi bir süre içerisinde başlayabileceğini söylüyor.

Uygulama Şekli?

Üç boyutlu yazıcılarla basılan süngerimsi emici cihaz hastaların ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanıyor. Cihazın ortasında özel bir emici katman yer alıyor ve bu kemoterapi ilaçlarını emerken delikli yapısı sayesinde normal kan akışı engellenmemiş oluyor.

Domuzlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda kemoterapide kullanılan “doxorubicin” ilacının %64’ünün dolaşımdan temizlendiği gözlemlendi.

Cihaz kemoterapi esnasında yerleştiriyor ve sonrasında çıkartılıyor. Yeni kemoterapi işleminde tekrar yeni bir cihaz yerleştirmek gerekiyor.

Dr Balsara, ilaçların yarısının emiliminin engellenmesi bile hastalar üzerinde oluşan kemoterapi etkilerinin büyük ölçüde azalmasını sağlayacağını söylüyor.

 

Kaynak: bbc.com

 

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.