Mikrobiyoloji

Mikrobiyoloji Ekipmanları ve Satınalınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mikrobiyoloji ekipmanları, mikrobiyoloji laboratuvarlarında kullanılan her türlü malzemeyi kapsayan geniş bir kategoridir. Mikrobiyoloji, mikroskobik yaşam formlarının incelenmesidir ve virüsleri, bitkileri, mantarları, protozoaları, hücreleri ve parazitleri inceleyen bilim adamları tarafından kullanılır. Pek çok endüstri, kalite kontrol amacıyla, canlı kirletici olmadığını kanıtlamak veya sorunu nasıl çözeceklerini bilmek için ne tür kirletici maddeler olduğunu bulmak için mikrobiyolojiyi kullanır.

Mikrobiyoloji ekipmanları arasında mikroskoplar, slaytlar; test tüpleri; petri kapları; hem katı hem de sıvı büyüme ortamları, aşılama döngüleri, pipetler ve uçlar; inkübatörler, otoklavlar ve laminer akış başlıkları, mikroskoplar ve başlıklar gibi bazı ekipmanlar kalıcı parçalarken, pipet uçları gibi diğerleri tek kullanımlıktır. Otoklava sahip olmak, normalde atılmış olabilecek slaytlar ve petri kapları gibi ekipmanları yeniden kullanabilmenin bir yoludur.

Mikrobiyoloji ekipmanı satın alırken dikkat edilmesi gerekenler;

Bir laboratuvarın ihtiyaç duyduğu mikrobiyoloji ekipmanının türü, ne tür organizmalar üzerinde çalıştığına bağlıdır. Bazı mikrobiyoloji ekipmanlarına hemen hemen her laboratuvarda ihtiyaç duyulur, ancak büyüme ortamları ve boyalar gibi bazıları belirli mikroorganizma türlerine özgü olabilir ve bu nedenle tüm mikrobiyologlar tarafından ihtiyaç duyulmaz. 

Normal düz cam slaytlar, sıvı numuneyi tutmak için içbükey slaytlar ve hücrelerin sayılmasına yardımcı olmak için üzerlerine ızgaralar basılmış slaytlar dahil olmak üzere çeşitli slayt türleri vardır.

Bunları satın almadan önce otoklavlar, inkübatörler ve laminar akışlı başlıklar gibi aletler için ne kadar alana sahip olduğunuza ve bunların ne kadar kapasiteye sahip olması gerektiğine karar verin.

Alan belirleme işleminden sonra haftalık, aylık ve yıllık toplam tahmini kullanım miktarlarını belirleyin. Bu yıllık satınalma planlarınızı daha doğru yapmanıza ve satınalma aşamasında toplu alımlar ile daha karlı bir alışverişe imkan sunacaktır.

Satınalma işlemlerinizde cihaz yıllık bakım maliyetlerini, bakım anlaşma fiyatlarını ve içeriklerini inceleyin. Ayrıca teknik servis kapasitesini, müdahale sürelerini ve yeterliliklerini sorgulayın. Olası bir arıza ihtimalinde teknik destek hızı ve kapasitesi duruş sürenizi olumlu veya olumsuz yönde etkileyecektir.

Satınalma işlemlerinde mümkün oldukça daha yakın lokasyonlardan olan cihaz alternatiflerini değerlendirin. Bu şirketinizin karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olacak ve ayrıca olası bir parça veya yurtdışı teknik destek ihtiyacınızda işinizi kolaylaştıracaktır.

Orhan Çakan

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.