Örnek Hazırlama

Pipet Performansında Sızdırmazlık Testi

Pipetler bir çok laboratuvarın en önemli malzemeleri arasındadır. Analiz sonuçlarının güvenilirliği ve tekrarlanabilirliği pipet güvenilirliği ile de ilişkilidir. En dikkatli ve en iyi pipetlerle çalışan laboratuvarlarda bile zamanla kullanım yoğunluğuna göre pipetlerde sorunlar yaşanabilmektedir. Bu sorunların büyük çoğunluğunun sızdırmazlık sistemine bağlı olduğu düşünülür. Genelde de böyledir. Özellikle yoğun çalışan laboratuvarlarda sızdırmazlık sistemi contaları çok çabuk deforme olabilmektedir. Deforme olmuş contalar çekilmesi gereken hacimden daha az miktarlarda numune çekmesi ile sonuçlarda sapmalara neden olurlar.

Deney sonuçlarının güvenilirliği için sızdırmazlık testinizi yaptırın;

Deney tekrarlarını önlemek ve güvenilirliği arttırmak adına sızdırmazlık testlerinin belirli aralıklarla yapılması önerilir. Normal kalibrasyon ve bakım testlerinden geçen ve önleyici bakım yapılan pipetlerin  sızdırma ihtimalleri oldukça azdır. Böylelikle daha tutarlı sonuçlar verirler. Çalışma güvenliğinizi sağlayan sızdırmazlık testi sizinde güven içerisinde doğru sonuçlar verdiğiniz noktasında emin olmanızı sağlayacaktır.

Pipet sızdırmazlık testi nasıl yapılır?

Bu test esnasında pipette ki hava basıncı azaltılarak normal pipetleme işlemindekine benzer bir pipetleme elde edilir. Bu basınç bir kaç saniye korunarak pipette oluşan değişiklikler gözlemlenir. Sızıntı olması durumunda basınç değişimi açık bir şekilde gözlemlenecektir.

Basit bir işlem olan pipet sızdırmazlık testi sonuçlarınızın güvenilir olduğu noktasında sizi rahatlatacak ve daha tekrarlanabilir sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Özellikle rutin analiz yapılan laboratuvarlarda önerilir.

Kaynaklar;

1-www.mt.com.tr

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.