CihazlarEnstrumental Analiz

Floresan Kantifikasyonunun Temel Uygulamaları

Floresan mikroskobu moleküler ve hücresel biyolojide yaygın olarak kullanılan bir tekniktir ve hem mekansal analiz hem de bir organizmanın çeşitli bileşenleri arasındaki etkileşimleri gözlemlemek için kullanılır. Floresan görüntüleme mikrografları genellikle niteliksel bir süreçtir; bununla birlikte, görüntülerden sayısal verileri çıkarmak için dedektörün her bir pikselinin (örn. CCD, CMOS) ışık yoğunlukları kullanılarak floresan ölçümü yapılabilir.

Burada, floresan miktarının kullanıldığı birkaç yaygın senaryoyu inceleyeceğiz.

Kanser Teşhisi için Floresans Ölçümü

Floresans ölçümü insan dokularında kullanılabilir. Erken tümörler sıklıkla, içi boş organların yüzeyindeki transforme edilmiş mukoza gibi hücrelerin hızlı bir şekilde yenilenmesi ve yenilenmesi olan dokularda büyür. Floresan ölçümü, gerçek zamanlıya yakın tanıların olumsuz yan etkiler olmadan yapılabileceği anlamına gelir.

Kanser teşhisleri için bir flüoresan ölçüm biçimi, tümör tarafından seçici olarak tutulan hematoporfirin türevi (HpD) gibi bir ilacın uygulanmasını içerir. Bu daha sonra belirli bir dalga boyundaki ışıkla uyarılır ve tümörde lokalize olan ilaç floresan verir ve tümörlerin saptanması ve görüntülenmesi için kullanılır.

Deniz Petrol Kirleticilerinin İncelenmesi için Floresan Nicelleştirme

Floresans ölçümü, su yüzeyindeki yağ tabakalarını saptamak, belirli petrol türevi bileşiklerini belirlemek ve kaynaklarını belirlemek için kullanılabilir. Yağların temel bileşenleri hidrokarbonlardır ve diğer bileşenler, tekli kükürt, oksijen ve nitrojen atomlarından oluşan hidrokarbon türevleridir.

Bu hidrokarbonların tümü flüoresan yapmaz ve birçoğu hiçbir şekilde lüminesans yapma yeteneği göstermez. Petrol, radyasyonu, özellikle ultraviyole ve mavi ışığı güçlü bir şekilde emer. Petrol ışıldayan bir ortamdır, yani floresan miktarının yağları test etmek için kullanılabileceği anlamına gelir. Yağların floresansı tipik olarak ultraviyole ve görünür aralıkta bir spektral alanı kapsar. Bu fenomen en çok 270–400 nm aralığında belirgindir.

Glikoz Tayini için Floresans Ölçümü

Glikoz, biyolojik sistemlerde hayvan ve bitki karbonhidratlarının önemli bir elementidir. Kan şekeri seviyeleri de insan sağlık durumlarını belirlemede önemli bir unsurdur. Kandaki anormal glikoz seviyeleri, diyabet veya hipoglisemi gibi hastalıklar hakkında kritik bilgiler sağlayabilir. Floresans ölçümü, basit ve oldukça hassas olduğu için glikoz seviyelerini belirlemek için idealdir. Biyo-molekülle stabilize edilmiş Au nanoclusters, glikozun seçici ve hassas tespiti için yeni bir floresan probu olarak gösterilmiştir.

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.