Haberler

Göz hastalıklarının teşhisinde yapay zeka

Yapay zeka (Artificial Intelligence) son yıllarda oldukça sık karşılaştığımız kavramların başında geliyor. Teknolojik gelişmeler ışığında bilgisayarlar  artık her alana girmeye başladı. Bu alanların başında şüphesiz tıp alanı gelmekte.

Google yapay zeka alanında çalışan DeepMind şirketini 2014 yılında yaklaşık 400 milyon Pound’a bünyesine kattı. DeepMind şirketi 2010 yılında yapay zeka geliştirmek amacıyla kurulmuş bir teknoloji şirketi. Şirket insanların oyunları oynama şekillerinden esinlenerek, öğrenen bir yapay sinir ağı oluşturdu. Hatta şirketin AlphaGo adında geliştirdiği oyun 2016 yılında Go oyununda uzman olan bir oyuncuyu yenmiştir. Google bünyesine kattığı bu şirket ile yapay zeka alanına büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor.

DeepMind 50’nin üzerinde göz hastalığını uzman bir doktor kadar doğru teşhis edebiliyor. Science dergisinde kendi alanlarında uzman sekiz doktorun katıldığı bir araştırma yayınlandı. Bu çalışmada doktorlar göz hastalıkları üzerine teşhislerini belirtti ve aynı hastalıklara geliştirilen yapay zeka teşhisini belirtti. Çalışmada sonuç olarak DeepMind yazılımının %94 oranında doktorların koyduğu teşhislerle örtüştüğü belirtiliyor.

Program görme kaybına neden olabilecek hastalıkları önceden tespit edebilmek amacıyla iki yılı aşkın bir süredir binlerce hastadan elde edilen verileri topluyor. Hastaların gözlerinde olan sağlık problemleri makine öğrenimi ile analiz ediliyor ve program ayrıca sürekli öğrenerek kendini geliştiriyor. Yaptığı hataları öğrenerek bu hatayı bir daha hiç tekrarlamıyor ve bir sonraki kararını daha yüksek doğruluk ile veriyor. Böylece yapay zeka her kullanımda yeni veriler elde ediyor ve bu verileri yorumlayabiliyor.

Optik Koherens Tomografi (OCT) taramalarını inceleyerek hastaların gözündeki problemleri çözmeye çalışan yapay zeka elde ettiği tüm verilerle her geçen gün kendini geliştiriyor. Doktorlar aynı OCT taramalarına bakarak yüksek başarı oranlarında hastalıklara teşhis koyabiliyor. Giderek artan yaşlı nüfusu sonucunda ortaya çıkan göz hastalıkları doktorların bu iş yükünü arttırıyor ve teşhis koyma süreçlerini uzatıyor. Bu süre sonucunda hastalarda dönüşü olmayan göz hastalıkları meydana geliyor. Yazılımın yaşlı nüfusunun artması sonucu ortaya çıkan iş yükünü hafifletmede ve erken teşhis konulmasında oldukça başarılı olacağı belirtiliyor.

Yapay zeka birçok alanda artık hayatımızın içinde. Kullanım alanları geliştikçe insan hayatını kolaylaştıracağa benziyor.

 

Orhan ÇAKAN

 

Kaynaklar;

1-winally.com

2-theguardian.com

3-wikipedia.org

 

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.