Klinik

Kalp Hastalıkları İçin Göz Bir Ayna Mıdır?

Bilim adamları yapay zekaya bağlı olan bir sistem geliştirdiler.Bu sistem rutin göz doktoru kontrollerinde yada göz kliniklerinde yapılan kontroller sırasında yapılan göz taramasıyla kalp krizi riskini ve aynı zamanda yüksek risk altında olup olmadığını tespit edilebilecek.

Doktorlar retina nın içinde bulunan küçük kan damarlarındaki değişikliklerin vasküler hastalıklar için daha kapsamlı bir gösterge oluşturduğunu keşfetmişlerdir.Aynı zamanda bu gösterge kalp ile ilgili problem ve hastalıklarla daha yakindan ilişkilidir.

Araştırmalara göre Leeds üniversitesinde gelistirilen otomatik olarak AI sistemiyle göz retinası taranan hastalar için kalp hastalığına sahip hastaların kim olduğunu ,ilerleyen yıllarda kalp hastalığına sahip olma oranlarını verilen bilgilere göre tespit etmektedir.

Kullanılan bu sistem AI sistemi yani  karmaşık bir seri algoritmaya sahip olup bilgisayarlara verilen datalara göre tespit edilecek hastalıkları tarama olanağı sağlar ve aynı zamanda hastalıkların gelecekte görülme oranını ve risk gurubunu tespit eder.

Nature Machine İntelligence dergisinde , araştırmacılar AI sisteminin %70 ve %80 oranında hastaların kalp krizi riskini doğrulamıştır. Bununla beraber hastalık teşhis  araştırmasında kalp krizi riski için ikinci olarak başvurulabilecek bir sistem olduğunu yayınladılar.

AI sistemi ile retinal tarama analizlerinde kullanımı ,kalp hastalığı riski olup düzenli olarak taraması yapılan hastalarda devrim yapacak bir göstergedir.

Profesör Alex Frangi Leed üniversitesinde araştırmaları yönetip denetleyen kişi şunu belirtiyor ki : Kardiyovasküler hastalıklar,kalp krizi dahil olmak üzere dünya çapında erken ve ani ölümun en büyük nedenlerinden biridir.Aynı zamanda UK sıralamasında ikinci en büyük ölüm nedenidir.

Bu teknik kalp hastalıklarının görüntülemesinde yeni bir çağ açıyor. Retinal görüntüleme göreceli olarak uygun ve göz doktorları tarafından rutin olarak kullanılır. Otomatik görüntüleme sonuç olarak, yüksek risk sahibi olabilecek hastaların kalp hastalıkları uzmanına yönlendirilmesine büyük ölçüde yardımcı olur. Görüntüleme ayrıca kalp hastalıkları riskinin tespit edilmesinde büyük bir belirtidir diye belirtti.

Çalışma bilim insanlarının dünya çapında işbirliğiyle bircok universite ve hastaneyle ortak olarak gerceklestirildi

Leeds üniversitesinde kardiyovasküler tip bölümünde araştırmaların denetiminde olan Chris Gale a göre AI sistem kişisel göz rutininde kalp krizi ve kalp hastalıkları riski olup olmadığınız tespit edilebilir. Artık hastalığının tedavisine erken başlama ve erken teşhis sonucunda kalp hastalıkları engellenebilir. AI sisteminde sistem oluşturulup algoritma geliştirilirken 5000 den fazla kardiyak görüntüleme ve retinal görüntüleme analiz edilmiştir. Aİ sistemi retinanın patolojisi ve hastanın kalbindeki değişiklik ile bağlantıyı tanımlamayı ve kurmayı amaçlamaktadır. Sistem tarafından bir kez görüntülenme yolu düzenlendiğinde, Aİ sistemi sadece retinal görüntülemeyle sol ventrikul un büyüklüğünü kan pompalama derecesini ,4 farklı kompartımanttan oluşan kalbin bir bölümünü belirleyebilir. Boyutu artmış bir ventrikul kalp hastalığının oluşma riskiyle bağlantılıdır.

Toplanan bilgilere göre sol ventrikulun boyutunun değerlendirilmesi ve yaptığı yeterli pompalama düzeyi hastayla ilgili basit bir demografik data ile hastaların yaşları ve cinsiyetleri tanımlanır.Aİ sistemi verilen bilgiler düzeyinde hastaların kalp krizi ve herhangi bir kalp rahatsızlığı için risklerini bir sonraki 12 ay süre için tahmin eder.

Günümüzde hastanın sol ventrikulunun boyutu pompalama yeterliliği sadece ekokardıyografı yada kalbin  MR görüntülemesi ile tespit edilebilir.Bu teşhise yönelik testler çok pahalı olabiliyorken aynı zamanda sadece hastane de yapılabilen testlerdir.

İngiliz kalp derneği kardiyovasküler profesörü olan Sven Plein ve leed üniversitesinin görüntüleme bölüm başkanı Aİ sistemi için son olarak şunu belirti ki Aİ sistemi doğada bulunan karmaşık kalıpların bu sistemde gördüğümüz  mükemmel bir şekilde görüntüleme yöntemidir. Ayrıca şunu da göstermektedir ki retinadaki değişiklerin karmaşık yapısının kalp hastalıklarıyla bağlantısını ortaya çıkarmıştır.

Dr. Emine İrem Er

DR EMİNE İREM ER UMF Carol Davıla Tıp ve Eczacılık üniversitesin den TIP fakültesinden 2019 yılında mezun oldu.Aynı yıl Bükreş Başkent hastanesinde Göz hastalıklarını bölümünü kazanarak uzmanlığa başladı.2020 yılında kendi kurduğu klinik olan Bukres Clinique da çalışmalarına devam etmektir.Aynı zamanda ingiltere londra da göz hastalıkları uzmanlığını Tottenham da devam ettirmektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.