Pratik Bilgiler

Kim Demiş Kola Zararlı Diye !!!

Bu yazımda bardağın dolu tarafından bakmaya çalışacağım. Hepimizce malum, kola oldukça zararlı. Zararları saymakla bitmeyen kola, sudan sonra en çok tüketilen içecekler sıralamasında zirveyi kimseye kaptırmıyor.  Zararları açık bir biçimde bilindiği halde tüketiminin bu kadar yüksek olması şaşırtıcı olsa gerek. Bugün bu zararları nasıl yarara çevirebiliriz gelin beraber irdeleyelim.

Kimyasalsız temizlik dünyada olduğu gibi artık Türkiye’de de trendleşmeye devam ediyor. İnsanlar satılan kimyasal malzemeler yerine daha zararsız,doğal ürünleri tercih etmeyi seçiyor favorileri ise; karbonat,sirke,yumurta kabuğu ve bunun gibi bir çok doğal madde tercih edilebiliyor. Birde eğer söz konusu temizlik ise  içilmesi dışındaki mucizevi yararları da olan ‘’kola’’ dan söz etmek gerekir.

Kolanın sağlığa olan zararının ne denli büyük olduğunu biliyoruz fakat bir çok insanın sofrasından eksiltemediği ve Dünya üzerindeki üretiminin neredeyse su ile eş değer olan bir içecek. Peki sofralarımızdaki bu kolayı içmek dışında nasıl yararlı kullanabileceğimizi biliyor muydunuz?  O zaman sizlerde oluşan merakın büyüsünü bozmadan devam ediyorum..

Kolaya bilimsel açıdan bakmaya ne dersiniz?  Kola fosforik asit içeren bir sıvı ve işin sırrı da burada yatıyor. Kola pH değeri 2.5 gibi oldukça düşük bir formüle sahip bir içecektir. Lavabolardaki tıkanıklığı bile çürütücü bir yapıdadır.

 

Farz edelim ki fayans ve seramik yüzeylerdeki kiri ne yaptıysanız da çıkaramadınız. Birçok kimyasal madde içerikli ürün kullandınız fakat bir sonuç elde edemediniz. Peki kolayı denediniz mi? Kolayı lekeli bölgeye dökün ve yarım saat kadar bekletin, yarım saat sonra lekeli bölge yok olacaktır.

 

 

Bu fotoğraftaki kadın bir Youtube fenomeni, Ellko. Güzellik uğruna saçlarını kola ile yıkayıp test etmek istiyor. Düşünüldüğünde yapılmaması gereken bir davranış gibi değil mi? Düşük bir pH’a sahip olan bir maddeyle saç yıkamak ne kadar doğru olabilir? Sonuçun düşünüldüğü gibi olmadığını, aksine saçı güçlendirdiğini gözlemlemişti.  Sanki denemeye değer, sizce ?

 

 

Kola ile akü bakımı da mümkün. Aşınan araba akülerini tekrar hayata kazandırmanın yolunun diğer bir seçeneği koladır. Bir metal fırçası ve kola ile temizlenmesi gereken yerlere kola püskürtülüp fırça yardımıyla akünün yüzeyini onarabilirsiniz.

Bu örnekler sayesinde kolanın aslında hem ekonomik hem de güçlü bir temizleyici özelliğinden dolayı bizlere katkılarını gördük. Sizlerde temizliklerinizde kimyasal içerikli ürünleri yerine daha pratik ve ucuz olan bunlar gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.  Zararı yarara dönüştürmek sizin ellerinizde Kimya severler. Sizde kola gibi bizlere  yardımcı olabilecek ürünlerin kimyasını araştırıp değerlendirebilirsiniz.

Bir başka Kimya dolu yazımla karşınızda olmak dileğiyle. Sağlıcakla kalın…

 

Hilal AKYÜZ

Erhan ÇAKAN

1990 yılında Samsun'da doğdu. 2013 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Kimya Bölümü'nden mezun oldu. Yaklaşık 3 yıl UL Laboratuvarında LC-MS sistemlerinde Analist olarak çalıştı. 2017 yılında Intertek Test Hizmetleri şirketinde LC-MS sistemleri üzerine Analist olarak çalışmaya başladı.Sırasıyla Kıdemli Analist ve Teknik Uzman pozisyonlarında görev aldı. Halen Intertek firmasında Teknik Uzman olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.