Kurkumin’i Tanıyor Musunuz?
Birçoğumuzun mutfağında bulunan zerdeçalın içindeki parlak sarı pigment olan mucizevi kurkumin ile ilk kez bir kitapta tanıştım. Okuduğum cümle şöyle diyordu; ” Ancak sigara içenlere zerdeçal verildiğinde DNA mutasyonu %38’e varan oranda düşüş gösterdi. Onlara kurkumin hapları verilmemişti; sadece markette bulabileceğiniz sıradan zerdeçal baharatından günde bir çay kaşığından az aldılar. ” Bildiğimiz üzere DNA mutasyonu başta kanser olmak üzere birçok hastalığın sebebi olabiliyor. Sahip olduğumuz eşsiz DNA’mızı ne kadar korursak o kadar iyi. Neden bunun için bir adım atmayalım ki? Bu işe kurkumin ile başlamak bence çok kolay!
Gıda, kozmetik ve sağlık sektöründe kullanılan kurkuminin anti-inflamatuar, antioksidan, anti-kanser, anti-neoplastik( Tümör hücrelerinin gelişimini önleyen ) aktiviteye sahip olması, molekül ağırlığının düşük olması ve toksisitesinin olmaması, bu molekülü potansiyel kemoterapötik ilaçların geliştirilmesinde ideal öncü molekül haline getirmektedir. Araştırmacılar in vitro yaptıkları bir çalışmada kansere yol açan bazı maddeler üzerinde kurkuminin gerçekten etkili bir anti-mutajen olduğu sonucuna varmışlar. Peki kurkumin bu süreci nasıl etkiliyor dersek; kendi ölüm reseptörlerini etkisiz hale getirebilen kanser hücreleri kurkumin ile karşı karşıya kaldığında reseptörleri tekrar aktif hale geçiyor ve ayrıca kurkumin kanser hücreleri içindeki kaspaz adı verilen proteinleri parçalayarak onları içten yok eden “infaz enzimlerini” aktif hale getirerek kanser hücrelerini doğrudan da öldürebilme yeteneğine sahip.
Kurkumin etkilerine birkaç örnek verelim;
- Özellikle kolon kanseri ve Crohn hastalığı gibi bağırsak hastalıklarında yüksek konsantrasyonlara ulaşabildiğinden daha etkili olabileceği bildirilmiştir. Ayrıca kurkuminin radyoterapinin etkisini artırmak sureti ile tedaviden daha hızlı sonuç alınmasını sağladığı gösterilmiştir. Bu etkilerine ilaveten antioksidan özellik göstermesiyle alkolün, ilaçların, radyasyonun, ağır metallerin; beyin, böbrek, karaciğer, mide, ince ve kalın bağırsak gibi normal organlar üzerinde oluşturduğu hasarları önleme potansiyeline sahip olduğu bildirilmiştir (Akpolat ve ark., 2010).
- Kurkuminin antioksidan özelliği, özellikle kolonda oluşan hücresel DNA (Deoksiribo Nükleikasit) ’ya zarar verebilen serbest radikallerden kolon hücrelerini korumak için önemli bir olanak sağlar. Kolon hücrelerinde oluşan DNA mutasyonları çok daha hızlı kanserli hücrelerin oluşmasına neden olabilir. Kurkumin vücutta mutasyona uğramış kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı olur böylece vücuda yayılmasını ve daha fazla zarar vermesini engeller. Bunun birinci yolu kurkuminin karaciğer fonksiyonlarını geliştirmesi ayrıca kanser gelişimine karşı koruyabilmek için protein sentezini ve kan dolaşımını inhibe eden tümör oluşumunu engellemede etkili olmasıdır (Akpolat ve ark., 2010).
- Baş-boyun skuamöz hücreli karsinomun onkolojik tedavileri, hastada büyük yıkıntı ve yan etkilere neden olur. Bu aşamada kurkuminin yüksek oranda tedavi edici etkisi saptanmıştır (Wilkan ve ark., 2011).
- Yapılan bir çalışmada insan kondrosarkom hücrelerinde (kıkırdak yumuşak doku tümörü) kurkuminin antikanser etkileri araştırılmıştır. Değişik hayvanlara 21 gün süreyle kurkumin ekstresi verilmiş ve sonuçları araştırılmıştır. Toplanan veriler incelendiğinde tümör hacminin %60 azaldığı görülmüştür. Kandrosarkom kemoterapiye cevap vermeyen kötü pragnozlu bir yumuşak doku tümörü olarak bilinir. Dolayısıyla bu çalışma sonucunda kurkumin, kandrosarkom tedavisinde yeni bir antikanser ajan olarak onaylanmıştır (Lee ve ark., 2012).
- Kurkumin Alzheimer hastalığının önlenmesi ve tedavisinde potansiyel bir role sahip olabileceği düşünülmektedir. Kurkumin bir antioksidan olarak, anti-inflamatuar ve lipofilik etkileri ile AH hastalarının bilişsel fonksiyonlarını geliştirir. Kanıtlar, vücutta oksidatif stres, serbest radikaller, beta amiloid, biyo-metal toksisite ve anormal inflamatuar tepkilerin yol açtığı serebral serbestleşme Alzheimer hastalığı patolojisinde önemli etkinliğe katkıda bulunduğunu göstermektedir. Kurkumin çeşitli etkilerine bağlı olarak, nöronlar, metal şelasyon, anti-inflamatuar, antioksidan bozulmaları geciktirmiş ve mikroglia gelişimini azaltmış, AH hastalarında genel hafızayı genişletmiştir (Ringman ve ark., 2005).
- Diyabet modellerinde glisemi ve hiperlipidemiyi azaltan, nispeten güvenli ve ucuz bir ilaç olması nedeniyle diyabet ve komplikasyonları için potansiyel bir tedavi olabileceği düşünülmektedir (Zhang ve ark., 2013).
Kurkumin etkilerini konu alan daha birçok çalışma ve örnek bulunmaktadır. Umarım size kurkumini biraz da olsa tanıtabilmişimdir. Şimdi tek yapmamız gereken aşırısından kaçınarak en iyi arkadaşlarımız arasına kurkumini eklemek!
Sağlıcakla…
İlay TOZAK