Haberler

Boğaziçi Üniversitesi’nin Geliştirdiği Aşı Teknolojisi Çin Patent Ofisi’nden Patentlendi

Boğaziçi Üniversitesinin geliştirdiği “Dayanıklı Aşı Taşıyıcı Protein Mikrokürecik Teknolojisi” Çin Patent Ofisi’nden patentlendi. Dünyada ilk defa Türk bilim insanları tarafından geliştirilen ve ASC proteini mikroküreciklerinden oda sıcaklığında 30 gün stabilitesini koruyabilen aşı taşıyıcı teknolojisi daha önce Avrupa Patent Ofisi, Japonya ve ABD’den patent almıştı.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören Çin Patent Ofisi’nden aldığı patent koruması sonucunda ürünü Dünya’nın 4 bölgesinde koruma altına almış oldu. Bu girişim Türkiye’nin ilk biyoteknoloji patenti olma özelliği taşıyor. Geliştirilen aşı teknolojisi tüm dünyada Kuş Gribi ve Domuz Gribi gibi hastalıkların yanı sıra, Zika virüsü gibi dünyayı sarsan virislere karşı etkin bir buluş olarak kabul görmektedir.

Geliştirdikleri sistemin dünyada benzerinin olmadığını belirten Özören, “Günümüzde aşı teknolojisinde kullanılan lipozom veya nano-parçacık odaklı farklı taşıyıcı sistemler mevcut ancak geliştirdiğimiz mikro kürecik sistemi tamamen yenilikçi bir teknoloji. Bu sistem, ASC proteininin oluşturduğu ipliksi yapıların birbiri üzerinde katlanarak yumak olarak tanımlanabilecek sağlam bir yapılar oluşturmasından yararlanıyor.” diye belirtti.

Günümüzde kullanılan yeni nesil aşılara mikroorganizmaların sadece en çok bağışıklık yanıtı veren parçaları dahil ediliyor ve bu parçaları içeren aşılar ancak 2-8 °C ve kontrollü sabit koşullar altında taşınabiliyor ve saklanıyor. Bu aşıların uzak ülkelere gönderilmelerini zorlaştırırken ayrıca maliyetleri arttıran bir unsur. Geliştirilen yeni teknoloji ile artık aşılar normal oda koşullarında dünyanın her yerine kolaylıkla gönderilebilecek.

Dünyada ilk kez ASC zerrecikleri üzerinde başka moleküllerin (antijenlerin) taşınabileceğini ve bunların makrofaj hücreleri tarafından sindirilebileceğini bulup bu sayede aşı teknolojisi geliştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Özören, dışarıdan bir virüs ya da mikroorganizma hücre içine ya da vücut içine geldiğinde tetiklenen bu mekanizmanın enfeksiyon bölgesindeki mikroorganizmanın yok edilmesinde etkili olduğunu belirterek, “Buluşumuz olan ASC zerrecik taşıyıcısı; üzerine yüklenen antijenleri/uyaranları 30 gün boyunca oda sıcaklığında ya da donma/çözülme döngülerine dirençli bir şekilde koruyor. Bu teknoloji ile geliştirilecek tüm aşılar; bugün ihtiyaç duyulan sabit koşullar yerine normal ısı koşullarında dünyanın her yerine gönderilebilecek” dedi.

 

Kaynak: ntv.com.tr/saglik/bogazici-universitesinde-gelistirilen-asi-teknolojisi-cin-patent-ofisinden-de,JT3A_LGXwEOuc-BAiq0mnA

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.