Pratik Bilgiler

HPLC Vialleri Yıkama Prosedürü

Sizce HPLC vialleri yıkanır mı?

Dolar’ın TL karşısında yükselişini hızla sürdürdüğü şu günlerde yıkama yolunu tercih edebilirsiniz.
Analiz sağlığı açısından pek uygun görünmese de iyi uygulanmış bir yıkama prosedürü ile bu pek mümkün. Yıkadığınız vialleri impürite analizleri yerine miktar tayini analizlerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz…

Kısaca örnek bir prosedür şöyledir;

  1. Tüm vialleri çapraz kontaminasyonu önlemek için analiz analiz ayırmak.,
  2. Çalışılan numunelerin çözücüsü ile yıkama-karıştırma-boşaltma şeklinde 4-5 defa aynı işlemi uygulamak koşuluyla yıkanması.
  3. Asidik bir çözelti ile 4-5 defa yıkamak. Örneğin 0.5 M HCL çözeltisi.
  4. Bazik bir çözelti ile 4-5 defa yıkamak. Örneğin 0.1 M NaOH.
  5. Saf su ile 1 no’lu basamağı uygulamak.
  6. Kurutmaya yardımcı olmak amacıyla Etanol gibi organik bir çözücü ile 1 no’lu basamağı uygulamak.
  7. Yaklaşık 50 C’de etüvde yeterli süre kurutmak. .

Bu proses çalışılan numuneye göre çok çeşitlendirilebilir. Önemli olan kalıntı kalmadığından sizin emin olduğunuz bir yöntem belirlemektir. Çalışılan analiz çeşitliliğine göre farklı farklı yıkama prodesürleri uygulamak mümkündür.

Bunun gibi bir çok şeyi halen ülkemiz ithal ediyor. Cam üretiminde önemli bir yeri olan Türkiye’de bunların halen neden üretilmediğini ya da üretilemediğini anlamış değiliz…☹️ Yok mu bir girişimci arkadaşımız bunları üretsin ve ülkemizi dışa bağımlı olmaktan kurtarsın…?

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.