Laboratuvar Güvenliği

Sıvı Azot’un (Liquid Nitrogen) Muhteşem Etkisi- Çok Şaşıracaksınız !!!

Sıvı Azot(N2); gıda, medikal, hastahane ve laboratuvar gibi ortamlarda kullanılır. Uzun mesafe taşınacak gıdaların ve dokuların dondurulması gibi…

Bilindiği üzere havanın %78’i N2’dir. Sıvı azot; havadan çeşitli proseslerle yüksek basınç ve sıcaklıkta yoğunlaştırılma ve filtrasyonla saflaştırma sonucu elde edilir. Elde edilen sıvılaştırılmış gaz kriyojenik tanklar içerisinde taşınır. Bu kapların ağzı kesinlikle vidalı ve kilitli kapaklar ile kapatılmamalıdır. Aşırı gaz genleşmesi nedeniyle tehlikeli sonuçlar doğurur. Bundan dolayı da sıvılaştırılmış azot uzun süre saklanamaz…
Gelelim bizi en çok ilgilendiren konuya… “Lab ortamında nasıl kullanılmalıdır? “
Bu sıvının kaynama noktası -196 C. Eğer organlarımız bu sıvı ile temas ederse o kısmı anında kaybederiz… Bundan dolayı kullanırken diğer uygulamalara göre 10 kat daha dikkatli olmalıyız?
Peki nasıl kullanmalı?
1- Koruyucu ekipmanlarınızı takınız. Bunlar; Tüm yüz koruyucu maske, sıvı azot eldiveni, önlük, koruyucu terlik veya ayakkabı.
2- Sıvı azotu metal gibi kaplarda taşımayınız. Bunun yerine sıvı azot taşıma tankları kullanınız. Biz videoda gördüğünüz şekilde köpük kap kullanıyoruz. Ağzının birileri elini sokmasın diye kapaklı olması önemli.
3- Kullandığınız alandaki herkesi bilgilendiriniz.
4- Kabın etrafına ve üzerine gerekli uyarıları yazınız.
5- İşiniz bittiğinde kesinlikle lavaboya veya başka bir yere dökmeyiniz. Ağzı hafif açık bir şekilde kimsenin dokunmayacağı yere bırakınız, o kendiliğinden uçup gidecektir.
6-Azot renksiz, tatsız, tuzsuz inert bir gazdır. Çıkan buharlar ise soğuğun etkisi ile yoğunlaşan havada ki nemdir. Bu nedenle 5 nolu maddeyi uygularken çok küçük alanlarda yapmayın. Ortamın azot oranını arttırırken oksijen oranını azaltır ve boğucu etki oluşturursunuz..

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.