Analitik CihazlarEnstrumental AnalizLaboratuvar Yönetimi

LabX: Laboratuvar Verimliliğini Artıran Entegrasyon Çözümü

Laboratuvar terazileri ve cihazlarını LIS (Laboratuvar İşletim Sistemi) sistemlerine doğrudan bağlamanın önemli avantajları olduğu bilinmektedir. Uygulama sürecinde karşılaşılan teknik sınırlamalar ve maliyet aşımları gibi zorluklar nedeniyle bazı durumlarda istenilen sonuçları veremeyebilir. Bu nedenle, laboratuvar tezgah üstü terazilerini ve enstrümanlarını kapsayan LabX gibi enstrüman kontrol yazılımlarının kullanılması oldukça faydalı olabilir. Laboratuvar tezgah üstü terazilerini ve enstrümanları IT temel seviyesinde tek bir “tezgah üstü ortam” oluşturacak şekilde birleştiren LabX gibi enstrüman kontrol yazılımlarının kullanılması, diğer yaklaşımlara kıyasla önemli avantajlar ve verimlilikler sunmaktadır. LabX enstrüman kontrol yazılımının .csv dosyaları, XML yapısı veya API web hizmetleri kullanılarak diğer Laboratuvar Bilişim Sistemleri ile entegre edilmesi, izlenebilirlik, basitlik, toplam sahip olma maliyeti (TCO) ve maliyet/zaman verimliliğindeki boşluğu kapatmaktadır.

.csv, .xml veya web servislerini işleyebilen herhangi bir sistem doğrudan LabX ile ve dolayısıyla bağlı cihazlarla entegre olabilir. LabX ile, terazi ve cihazlardan basit ölçüm verilerinin yakalanmasından daha gelişmiş sistem entegrasyonuna kadar çeşitli laboratuvar sistemlerinden çift yönlü entegrasyon ile görevleri doğrudan cihazların dokunmatik ekranına getirmek mümkündür. Cihaz dokunmatik ekranı, ağ bağlantılı PC, LIS veya uzak laboratuvar sistemi gibi çeşitli noktalardan görevleri başlatılabilir. LabX iş akışı aracı kullanılarak, merkezi olarak yapılandırılan ve yönetilen SOP’lerin her seferinde analist tarafından cihazlarda doğru şekilde çalıştırılması sağlanır. Analistlerin yalnızca ekrandaki kısayola basması ve SOP’ye dayalı kullanıcı rehberliğini takip etmesi gerekir.

Yöneticiler, iş akışının kullanıcı tarafından kalibre edilmiş, test edilmiş ve uygun şekilde seçilmiş bir cihaz üzerinde tüm analistler tarafından tutarlı bir şekilde takip edildiğinden emin olurlar. Analist sadece dokunmatik ekranda görünen düğmeye tıklar veya başlamak için bir barkodu tarar ve adım adım yönlendirmeyi takip eder. Yaygın olarak kullanılan tezgah üstü cihazlar için laboratuvarda bir bilgisayara ihtiyaç yoktur. Tüm veriler LabX tarafından yakalanır ve manuel transkripsiyonla ilişkili hataları ve eksiklikleri ortadan kaldırarak otomatik olarak LIS sistemine aktarılır. Laboratuvar sistemleri için, birden fazla tezgah üstü cihaz artık aynı cihaz ve yazılım üreticisi tarafından tasarlanan ve bakımı yapılan tek bir entegrasyon noktasına sahiptir. Laboratuvar, türünün en iyisi yaklaşımından faydalanabilir.

LabX Avantajları

Yani, tezgah üstü cihazlar, cihaz kontrol yazılımı ve LIS, her biri en iyi yapmak için tasarlandıkları şeyi yapar ve kullanıcı kuruluşa minimum ek yük getirerek her birinin tüm avantajlarını elde etmek için birlikte çalışır. LabX yazılımını kurarak, otomasyon yoluyla tartım ve analitik sonuçları, kalite uyumluluğunu ve verimliliği artırmak isteyen kuruluşlar, çoğu durumda tezgah üstünde zaten bulunan cihaz teknolojisinden yararlanabilir. Sistem birlikte, kullanıcı kuruluşunun birçok zorluğunu benzersiz şekilde ele alan, kullanımı kolay, şeffaf bir kullanıcı deneyimi sunar. METTLER TOLEDO, kolay başlangıç için tam destek hizmetleri sağlar ve LabX kurulumunu tamamlayacak etkili kalite yönetimi programlarının oluşturulması ve sürdürülmesi konusunda rehberlik ederek yardımcı olabilir.

Ölçü ve Tartım Teknolojilerinde Global Marka: METTLER TOLEDO 

METTLER TOLEDO, hassas cihazlar ve hizmetlerin önde gelen küresel tedarikçilerinden biridir. Şirket, laboratuvar, endüstriyel ve gıda perakendeciliği uygulamalarında kullanılan tartı cihazları üretim ve pazarlamasında dünyanın en büyük üreticilerinden biridir. METTLER TOLEDO ayrıca birçok ilgili analitik cihazda üçüncü sırada yer alır ve otomatikleştirilmiş kimya sistemlerinin önde gelen sağlayıcılarındandır. Ayrıca, Şirket, üretim ve paketleme alanında kullanılan metal tespit ve diğer üretim hattı denetim sistemlerinin en büyük üreticilerinden biri olup, belirli proses analitiği uygulamalarında da öne çıkan bir konuma sahiptir.Daha fazla bilgi için www.mt.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.