CihazlarEnstrumental Analiz

UV-Visible (UV-Vis) Spektrofotometre Nedir?

Ultraviyole görünür (UV-Vis) spektrofotometri, elektromanyetik spektrumun ultraviyole ve görünür aralıkları boyunca ışık emilimini ölçmek için kullanılan bir tekniktir. Gelen ışık maddeye çarptığında, emilebilir, yansıtılabilir veya iletilebilir. UV-Vis aralığında radyasyonun soğurulması, moleküllerin düşük enerjili bir temel durumdan uyarılmış bir duruma geçişini ifade eden atomik uyarılmaya neden olur.

Bir atom uyarılma durumlarını değiştirmeden önce, elektronların daha yüksek moleküler yörüngelere hareket etmesi için yeterli düzeyde radyasyon absorbe etmelidir. Daha kısa bant aralıkları tipik olarak ışığın daha kısa dalga boylarının emilmesiyle ilişkilidir. Moleküllerin bu geçişlerden geçmesi için gereken enerji bu nedenle elektrokimyasal olarak spesifiktir. Bir UV-Vis spektrofotometre, bir numunedeki analitleri absorpsiyon özelliklerine göre ölçmek için bu prensibi kullanabilir.

UV-Vis Spektrofotometrelerinin Ana Hatları

Bir UV-Vis spektrofotometre, gelen ışık kaynağının referans ölçümüne kıyasla bir numuneden iletilen ışığın yoğunluğunu ölçer. DeNovix’in ünlü DS-11 serisi UV-Vis spektrofotometreleri, mikro hacimli numuneleri 190 – 840nm dalga boyu aralığında ışıkla sorgulamak için darbeli bir Xenon flaş lambası kullanır. İletilen ışık, 0.5nm içinde bir dalga boyu doğruluğuna sahip bir CCD optik detektörü tarafından elde edilir.

Beer-Lambert Yasasına göre emilen ışık miktarı, numunenin konsantrasyonu ve ışığın numune boyunca kat ettiği mesafe ile doğru orantılıdır. UV-Vis spektrofotometreleri bu kanundan yaralanarak hesaplamalarını yapmaktadırlar.

Bu nedenle UV-Vis spektrofotometreler, analiz dalga boylarını ve yol uzunluğunu kontrol ederek bir mikro hacimdeki spesifik analitlerin konsantrasyonunu belirleyebilir.

Kaynak: denovix.com/blog/what-is-a-uv-vis-spectrophotometer/

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.