Laboratuvar Güvenliği

Laboratuvar Önlüğü Bilgi Tablosu

En iyi korumayı sağlamak için laboratuvar önlükleri aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:

1) Kolluklar – Bileğin maruz kalmasını ve numune kontaminasyonunu azaltmak için örme (tercih edilir) veya büzgülü kolluklar.
2) Ön Kapanış – Sıçrama durumunda hızlı bir şekilde çıkarılması için çıtçıtlar; laboratuvar önlüğünün üstüne kadar uzanan çıtçıtlar.
3) Malzeme – Aşağıdaki tabloda özetlendiği gibi potansiyel tehlike maruziyetine dayanmaktadır.
4) Renk – Kolay tanımlama için malzemeyle ilgilidir. Poli/pamuk için beyaz, aleve dayanıklı malzemeler için mavi.

TEHLİKELER: GENEL KİMYASAL, BİYOLOJİK VEYA RADYOİZOTOPLAR
MalzemeÖzellikler
Polyester/Pamuk Karışımı
80/20 en yaygın
(Kimyasal araştırma laboratuarı ortamı için minimum %65 polyester önerilir.)
Alev Dayanımı: Kolayca yanar. Sınırlı testler, kumaşın piroforik kimyasallarla temas ettiğinde kolayca yanacağını göstermektedir, dolayısıyla bu tür kimyasallarla çalışırken poli/pamuklu kaplamalar giyilmemelidir.
Sıçrama/Kimyasal Direnci: Sıvıya dayanıklı olabilir. Üreticiden gelen bilgileri kontrol edin.
Bilinmeyen kimyasal direnç. Anekdot olarak, asitlerle çalışmak için pamuktan daha iyidir.
Konfor: Hafif, nefes alabilen. Ne kadar çok pamuk o kadar nefes alabilir.
Notlar: Klinik ortamlar (hastaneler, klinik laboratuvarlar) ve biyolojik materyaller ve az miktarda yanıcı madde kullanan laboratuvarlar için en yaygın materyal.
TEHLİKELER: AŞINDIRICILAR, ÇOK YANICI MALZEMELER, PİROFORİKLER VE/VEYA DİĞER KİMYASAL SIKIŞMALAR
MalzemeÖzellikler
Shieldtec (FR/CP)Alev Direnci: Evet
Sıçrama/Kimyasal Direnci: Aşındırıcılara ve polar solventlere karşı iyi kimyasal direnç. Polar olmayan solventlere karşı minimum sıçrama koruması.
Konfor: Nefes Alabilir
TEHLİKELER: YÜKSEK YANICI MALZEMELER, PİROFORİLER, KAYNAK, ARK PARLAMASI
MalzemeÖzellikler
NomeksAlev Dayanımı: Evet. Sınırlı testler, Nomex’in piroforik malzemelerle temas ettiğinde kolayca yanmadığını, dolayısıyla bu tür işler için iyi bir malzeme olduğunu göstermektedir.
Sıçrama/Kimyasal Direnci: Sınırlı sıçrama direnci.
Konfor: Nefes alabilir.
Notlar: Aleve dayanıklılık kumaşın doğal bir özelliğidir ve ağartıcı kullanılmadığı sürece yıkama sırasında bile korunur. 
FR ile işlenmiş pamuk  Alev Dayanımı: Biraz. Alev direncine yönelik test kriterlerinin sınırlamalarının anlaşılmasıyla, yangın tehlikesi bulunan laboratuvar ortamları için poli/pamuktan daha iyidir.
Sıçrama/Kimyasal Direnç: Sıvıya karşı dayanıklı olması gerekmez. Asitler tarafından parçalanır. Solventlere karşı daha dayanıklıdır. Genel olarak kimyasal direnç açısından test edilmemiştir. Asit kullanımı için bir önlük ile destekleyin.
Konfor: Bilgi yok.
Notlar: %100 pamuk veya pamuk karışımı, aleve dayanıklı bir malzeme ile işlenir.
Ağartıcı kullanılmadığı sürece kaplamanın normal kullanım ömrü boyunca yıkamayla aleve karşı dayanıklılığını kaybetmez.
TEHLİKELER: YÜKSEK KİRLENME RİSKİ (BİYOLOJİK)
MalzemeÖzellikler
Yeniden Kullanılabilir Sıvıya Dayanıklı Kaplamalar
 
Alev Direnci:
Sıçrama/Kimyasal Direnci Yok: Ön malzemenin sıvıya dayanıklı olduğu bildiriliyor; “Nefes alabilen” arka malzeme değildir.
Konfor: Konforu artırmak için ceketin arka kısmında geçirgen malzeme.
DİĞER MATERYALLER
MalzemeÖzellikler
Polipropilen laboratuvar önlüğü.Alev Dayanımı: Hayır, çabuk yanar.
Sıçrama/Kimyasal Direnç:
Rahatlık Yok: Nefes Alabilir
Notlar: Hayvanların muamele edildiği ve temiz odalar gibi nispeten tehlikesiz ortamlarda kir, kir ve kuru parçacıklardan korunmak için tasarlanmıştır.
100% pamukAlev Dayanımı: Hayır; poli/pamuk karışımlarına göre daha az yanar ancak yine de yanar
Sıçrama/Kimyasal Direnci: Sıvıya dayanıklı veya sıvı geçirmez değildir. Asitler tarafından parçalanır. Anekdot olarak solventlere karşı daha dayanıklıdır.
Rahatlık: Hafif, nefes alabilir
Notlar: Asit kullanımının sınırlı olduğu ve sıçrama direncinin sorun olmadığı ve yanıcı maddeler, ısı ve alevle yapılan bazı çalışmaların olduğu laboratuvarlar için idealdir. Asit kullanımı için bir önlük ile destekleyin.

Kaynak: https://labcoats.mit.edu/guidance

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.