Laboratuvar YönetimiMultimedya

Analitik Terazi Kullanıcıları İçin 10 İpucu

Analitik teraziler, genel kullanım için en doğru tartım standardını temsil eder. Bu cihazlar ayrıca buharlaşma gibi belirli prosesler sonucunda kütlede meydana gelen değişiklikleri ölçmede de mükemmeldir. Yüksek kaliteli bir analitik terazi satın almanın yanı sıra, analitik terazinizi doğru şekilde kullanmak ve bakımını yapmak da çok önemlidir. Doğru tartımı sağlamak için analitik terazi kullanıcılarının izlemesi gereken bazı en iyi uygulamalar aşağıda verilmiştir.”

  1. Agresif temizlik maddeleri kullanmayın. Yumuşak hafif nemli bez ile temizleyin ve kuru bir bezle parlatın.
  2. Terazinizi kullanılacağı yerde kalibre edin. Düzenli olarak ve terazi her taşındığında yeniden kalibre edin.
  3. Günlük doğrulamaları yapın. Günlük doğrulamanın yapılmadığı bir terazide tartım işlemine başlamayın.
  4. Terazinizi ortam sıcaklığının 18°C ile 30°C arasında tutulduğu bir ortamda çalıştırın. Ortam sıcaklığının stabil olduğundan emin olun. Anlık sıcaklık farklıklarını önlemek için direkt güneş ışığı alan cam önlerine yerleştirmeyin.
  5. Terazinizi hava akımı olmayan bir yerde sabit bir yüzeye yerleştirerek titreşimleri önleyin. Titreşimleri önlemek için uygun bir terazi masası kullanın.
  6. Terazinin her zaman dengede olmasını sağlayın. Bunun için terazi üzerinde yerleşik bulunan su terazisinden dengeyi kontrol edin ve gerekli ise ayarlayın.
  7. Elektrostatik yükün tartım sonuçlarını bozmasını önlemek için terazinizin yanına bir deşarj iyonlaştırıcı yerleştirin. Elektrostatik yükü önleyici terazi masaları tercih edin. Terazi masasının çevresinde elektrostatik alan oluşturan cihazları konumlandırmayın.
  8. Tartım kefesini laboratuvar ortamından izole etmek için kapıyı kapalı tutun. Teraziyi hava akımlarından en az etkilenecek kör bir noktada konumlandırın.
  9. Tartım işlemleri sırasında eldiven giyerek numune kabına çıplak elle dokunmaktan kaçının.
  10. Tartım sırasında oluşan döküntüleri hemen temizleyin. Her tartım öncesi tartım kefesinin ve terazi iç alanlarının temiz olduğundan emin olun.

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.