Laboratuvar Güvenliği

Laboratuvar Önlüğü Seçimi, Kullanımı ve Bakımı

A.1 Laboratuvar Önlüğü Kullanım Alanları

Doğru kullanıldığında laboratuvar önlükleri:

  • Cildinizin ve kişisel giysilerinizin tesadüfi temaslardan ve küçük sıçramalardan korunmasını sağlar.
  • Kontaminasyonun laboratuvar dışına yayılmasını önler (laboratuvar dışında giyilmemesi şartıyla).
  • Tehlikeli maddelerin dökülmesi veya sıçramasıyla ilgili bir olay durumunda çıkarılabilir bir bariyer sağlar.

A.2 Laboratuvar Önlüklerinin Sınırlamaları

Genel olarak, laboratuvar önlükleri de dahil olmak üzere koruyucu giysiler, çeker ocak, torpido gözü, proses muhafazası vb. gibi mühendislik kontrollerinin veya iyi iş uygulamalarının ve kişisel hijyenin yerine kullanılmamalıdır. Önemli kimyasal işlemler için laboratuvar önlüğü kullanımının, büyük miktarlarda aşındırıcı veya hidroflorik asitle çalışırken kauçuk veya vinil önlük gibi ek koruyucu giysilerle desteklenmesi gerekebilir veya tam vücut için kimyasallara dayanıklı tulumların kullanılması tercih edilebilir. Tersine, çeker ocaklar gibi mühendislik kontrollerinin kullanılması, laboratuvar önlükleri de dahil olmak üzere uygun KKD’nin giyilmesi ihtiyacını engellemez.

Laboratuvar önlüklerinin bilinen bazı sınırlamaları şunlardır:

  • Laboratuvar önlükleri, büyük kimyasal işlemler veya acil durumlar için kimyasal koruma kıyafetlerine eşdeğer olacak şekilde tasarlanmamıştır.
  • Laboratuvar önlüklerine özel yönetmelik veya kılavuzlarda belirtilen herhangi bir tasarım veya test kriteri yoktur, OSHA kanla bulaşan patojen standardında yer alan dil haricinde. Bu, laboratuvar önlüklerinin, bir araştırma laboratuvarında kimyasal kullanımı veya birleşik araştırma faaliyetleriyle ilgili olarak karşılaşılabilecek tipik koşullar açısından test edilmediği anlamına gelir.
  • Laboratuvar önlüğünün çeşitli tehlikelere karşı kapasitesi hakkında üreticiler veya distribütörler tarafından çok az bilgi sağlanmaktadır veya hiç bilgi bulunmamaktadır. İşlenmiş pamuk gibi “aleve dayanıklı” olarak tanımlanan bir kaplama, kimyasallara veya aside dayanıklı olmayabilir.
  • Aleve dayanıklı olarak tanıtılan bir kaplama, kaplama üzerinde yanıcı kimyasallar içeren kriterler kullanılarak test edilmemiştir. Aleve dayanıklılık terimi, bir kumaşın havada yanmamasını sağlayan özelliğini ifade eder. Test kriterleri, bir test odasında bir kumaş şeridinin alt kenarına 12 saniye boyunca açık alev uygulanmasını ve ardından kömür uzunluğuna, alev sonrası ve parlama sonrasında kumaşın kendi kendine sönme özelliklerinin test edilmesini içerir. Alev direnci test kriterleri, kimyasal bir yangını değil, ani bir yangını veya elektrik arkı parlamasını simüle etmeyi amaçlar.

B. Seçim

B.1 Tehlike Değerlendirmesi

Yukarıdaki sınırlamalar akılda tutularak, laboratuvar önlükleri farklı malzemelerden yapılmıştır ve laboratuvardaki tehlike türlerine göre uygun malzemeden bir malzeme seçmek önemlidir. Bu seçim sürecinin ilk adımı laboratuvarınızda mevcut olan tehlike türlerini ve laboratuvar önlüklerinin kullanım nedenlerini belirlemektir.

Dikkate alınması gereken bazı sorular şunlardır:

  • Laboratuvarınız öncelikle kimyasallar, biyolojik ajanlar, radyoizotoplar veya bunların karışımıyla mı çalışıyor?
  • Laboratuar çalışmanız hayvan kullanımını içeriyor mu?
  • Bir proseste veya deneyde büyük miktarlarda yanıcı madde (>4 litre) kullanılıyor mu?
  • Açık havada, örneğin torpido gözü yerine çeker ocakta, suyla tepkimeye giren veya piroforik malzemeler kullanılıyor mu?
  • Önemli miktarda yanıcı maddenin yanı sıra açık alevler veya sıcak işlemler var mı?
  • Tehlikeli kimyasallar nasıl kullanılıyor ve çeker ocak veya torpido gözü gibi hangi mühendislik kontrolleri mevcut?
  • Yapılan işler nedeniyle önemli bir dökülme veya sıçrama riski var mı?
  • Kullanılan kimyasalların toksisitesi nedir ve kirliliğin kazara yayılması konusunda endişeler var mı?

B.2 Doğru Laboratuvar Önlüğünün Seçilmesi

Pek çok farklı stil özelliği olsa da koruma açısından en iyi kaplamalar aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Sıkı manşetler (örme veya elastik)
  • Kirlenme durumunda kolay çıkarılması için ön tarafta geçmeli kapaklar
  • Farklı özelliklere sahip kaplamaların ayırt edilmesi kolaydır (örneğin: aleve dayanıklı (FR) kaplamalar, onları açıkça FR kaplama olarak tanımlayan dış işaretlere sahip olmalıdır ve laboratuvarda bulunan diğer kaplamalardan farklı bir renkte sipariş edilebilir)
  • Uygun uyum
  • Karşılaşılacak tehlikelere uygun malzeme

Tehlikeleri belirledikten sonra, laboratuvarınız için en iyi malzemeleri belirlemenize yardımcı olması amacıyla bu belgenin sonundaki Laboratuvar Önlüğü Tablosunda bazı tipik laboratuvar önlüğü malzemelerine ilişkin bilgileri, kullanım ve sınırlamalara ilişkin rehberlikle birlikte inceleyebilirsiniz. Yukarıda belirtildiği gibi, tipik laboratuvar kullanım senaryolarına göre laboratuvar önlüğü malzemelerine yönelik sınırlı spesifikasyonlar vardır ve bilgilerin çoğu anekdot niteliğindedir. Daha fazla bilgi elde edildikçe bu tablo güncellenecektir.

Tek bir kat, tüm laboratuvar operasyonlarında işe yaramayabilir. Çoğu kişi, temel bir poli/pamuk karışımı kaplama sağlamak isteyebilir, ancak piroforik malzemeler, son derece yanıcı kimyasallar, büyük miktarlarda yanıcı kimyasallar içeren işler veya sıcak prosesler veya operasyonlar etrafında çalışmak için işlenmiş pamuktan veya Nomex’ten laboratuvar önlükleri mevcuttur. Kimyasal sıçrama da bir sorun teşkil ediyorsa, aleve dayanıklı laboratuvar önlüğü üzerine kauçuk bir önlük kullanılması tavsiye edilir. Laboratuvar önlüğü malzemeleri, sınırlı yeniden kullanıma yönelik veya tek kullanımlık malzemelerden yapılmış olabilir.

B.3 Aleve Dayanıklı (FR) Laboratuar Önlükleri

Piroforik, kendiliğinden yanan veya son derece yanıcı kimyasallarla çalışmak, özellikle ciltte yangın ve yanık riski açısından yüksek bir potansiyel sunar. CHP şablonuna göre, piroforik kimyasalları torpido gözünün dışında tutarken yangın geciktirici veya yangına dayanıklı (FR) laboratuvar önlüğü kullanılması gerekir. Herhangi bir yanıcı malzemeyle çalışırken aleve dayanıklı laboratuvar önlüğü kullanılması önerilir. Aleve dayanıklı laboratuvar önlükleri için kullanılan birincil malzemeler, aleve dayanıklı pamuk veya Nomex’tir. Ayrıca birçok kimyasala karşı ek koruma sağlayan, aleve dayanıklı ve kimyasallara dayanıklı (FR/CP) daha yeni bir laboratuvar önlüğü de bulunmaktadır. Daha fazla bilgiye bu belgenin sonundaki tabloda ve aşağıda listelenen EHS Ofisi ve Tercih Edilen Tedarikçilerden ulaşabilirsiniz.

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.