Enstrumental Analiz

HPLC’nin Farmasötik Testlerde Tarihi Gelişim Süreci

Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi ilaç, gıda, kozmetik ve çevre sektörleri dahil olmak üzere birçok endüstride kullanılmaktadır. HPLC’nin tarihi, 20. yüzyılın başlarından hemen sonra kromatografinin icadıyla başlar. O zamandan beri bugün bildiğimiz ve kullandığımız sıvı kromatografisi haline geldi.

İlaç endüstrisinde testlerle çalışmayı umuyorsanız HPLC’nin nasıl ortaya çıktığının tarihini bilmek ilginizi çekebilir. İlginç bir şekilde, HPLC’nin yolculuğundaki gelişmelerin çoğu üniversite araştırmacılarından veya profesörlerinden değil, sektör profesyonellerinden geldi. Bu yöntemin geçmişi ve gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Kromatografi nedir? Kromatografi, bir karışımı bileşiklerini ayırarak analiz eder.

1903: Rusya’dan bir botanikçi olan Mikhail Tsvet’in kromatografi tekniğini icat ettiği söyleniyor. Kromatografi icat edildiğinde yapraklardan elde edilen pigmentler kullanıldı.

  • Tsvet bitki pigmentlerini çeşitli renkli bantlara ayırdı.
  • Pigmentleri alkol ve eter kullanarak yapraklardan çıkardıktan sonra bir kalsiyum karbonat sütunundan geçirdi.
  • Tsvet kromatografi hakkında ilk kez 1906’da yazdı . Bir Alman botanik dergisinde klorofil hakkında iki yazı yazmıştı.
  • 1907’de Alman Botanik Derneği’nin önünde yöntemin bir gösterimini gerçekleştirdi.

Tsvet’in çalışması, günümüzün farmasötik test kariyerlerinde kullanılan karmaşık ve değerli bir yöntem olan HPLC’nin geliştirilmesine yönelik ilk adımdı.

Sonraki Adım Olarak Partisyon ve Kağıt Kromatografisi

Kromatografinin icadındaki bir sonraki adım, bir teori olarak dağılma kromatografisinin geliştirilmesiydi. John Porter Martin ve Richard Laurence Millington Synge, iki sıvı fazı kullanan bir ayırma sürecini kavramsallaştırdıklarında İngiltere’deki Yün Endüstrileri Araştırma Birliği’nde çalışıyorlardı .

Sabit Faz: Martin ve Synge, sütundan akan ikinci bir sıvıyla birlikte suyla birlikte silika sütunları kullandılar (ikinci sıvı diğer sıvıyla karışamadı).

Mobil Faz: Bu faz için çift, organik solvent kloroform kullandı.

Bu yöntemle bileşenler, her faza olan ilgilerine göre iki sıvı faz arasında dağıtılır. Bu yayma, bileşenlerin sistemden çıktıktan sonra toplanmasına olanak sağlayacaktır. Partisyon kromatografisi HPLC’nin temelidir. Aslında Martin ve Synge, buluşlarıyla 1952’de Nobel Kimya Ödülü’nü kazanacaklardı.

1944: Kağıt kromatografisi icat edildi ve ilk olarak amino asitleri tanımlamak için kullanıldı. Bu konuda itibar kazanan mucitler yine Martin ve Consden ve Gordon adlı diğer iki mucittir. Ayrıca renkli bileşenleri ayıran sabit ve hareketli fazlar kullanır.

Kağıt kromatografisi, renkli bileşenleri sabit ve hareketli fazlar kullanarak ayırır.

Farmasötik Testler için Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi

Gaz kromatografisi, 60’lı yıllarda karışımlardaki bileşikleri ayırmak için ana teknik haline geldi, ancak sınırlı bir teknikti ve geliştirilmesi gerekiyordu. Sakıncaları olan ve analiz edilebilecek bileşik sayısını azaltan bu yöntem için maddenin buharlaştırılması gerekiyor.

HPLC, daha büyük ve polar moleküllerin analiz edilmesine olanak tanıyarak gaz kromatografisinden daha fazla fırsat sağlar. Sıvı kromatografisi 60’lı yıllarda araştırmacıların ilgisini çekmeye başladı ve önde gelen teknik olarak gaz yöntemlerinin yerini alma konusunda umut vaat ediyordu.

Piyasada satılan ilk HPLC sistemi olan ALC100 HPLC, bilim insanlarına analitik araçlar ve sistemler sunan Waters Associates (şu anda Waters Corporation) tarafından 1967 yılında geliştirildi. 1980’li yıllara gelindiğinde HPLC bilim dünyasında yaygın olarak kullanılıyordu.

Günümüzde HPLC yaygın olarak kullanılmaktadır ve bileşiğin stabilitesi ile sınırlı olmadığından çok yönlü ve etkili bir analitik yöntemdir. HPLC kursları, mezunların ilaç gibi bilimsel potansiyelin sınırlarını sürekli zorlayan sektörlerde çeşitli kariyer fırsatlarına hak kazanmalarına yardımcı olur.

HPLC becerilerine ve eğitimine sahip olanları farmasötik araştırma alanında bir kariyer bekleyebilir.

Farmasötik laboratuvar testlerinde kariyere işaret eden kurslarla ilgileniyor musunuz ? Daha fazlasını öğrenmek için Lab Akademi ile iletişime geçin!

Çeviri Kaynağı: aaps.ca/blog/a-history-of-how-hplc-became-common-in-pharmaceutical-testing

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.