Ayın AnketiMultimedya

Laboratuvarınızda LED aydınlatma kullanıyor musunuz?’

Şubat sayısının kapağında yer alan ‘Laboratuvar Karbon Ayak İzini Azaltma ve Önemi’ başlığı altında, LinkedIn takipçilerimize yönlendirilen aylık anketin konusu şu oldu: ‘Laboratuvarınızda LED aydınlatma kullanıyor musunuz?’ Anket sonuçlarına göre, 76 kişi LED aydınlatma kullandıklarını belirtirken, 45 kişi bu teknolojiyi henüz kullanmadıklarını ifade etti. 3 kişi ise LED aydınlatma kullanımını planlarında yer aldığını belirtirken, 7 kişi ise bu teknolojiye ihtiyaç duymadıklarını dile getirdi.

İşte istatistiksel verilere dayanarak yorumlar ve öneriler:

  • %62 evet yanıtı, LED aydınlatmanın mevcut bir standart olarak şirketler tarafından benimsendiğini gösteriyor.
  • %31 hayır yanıtı ise, LED aydınlatmanın benimsenmesinin devam etmesi gerektiğini işaret ediyor. Bu sonuç sürdürülebilirlik ve karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik çalışmalarda şirketler açısından bir fırsat olduğunun bir göstergesi.
  • %2 planlarımız arasında var ve %5 ihtiyaç duymuyoruz yanıtları, LED aydınlatmanın daha fazla tanıtılması ve avantajlarının vurgulanması gerektiğini gösteriyor. Bu sonuç aynı zamanda LED aydınlatma kullanımının devlet, sivil toplum kurumları ve sektör tarafından daha çok anlatılması gerekliliğinin de bir göstergesidir.

LED aydınlatmanın teşvik edilmesi için;

  1. LED aydınlatma avantajları ve maliyet etkinliği gibi konuları vurgulayan bilgilendirme kampanyaları düzenlenebilir.
  2. LED aydınlatma sistemlerinin maliyet-etkinliği ve çevresel etkileriyle ilgili veriler düzenleyici otoriteler tarafından paylaşılabilir.
  3. LED aydınlatmanın uzun ömürlü ve düşük bakım gereksinimleri gibi avantajları vurgulanarak şirketlerin geçiş süreçleri teşvik edilebilir.

Orhan ÇAKAN

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2009 yılında mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Kalite Yönetimi Yüksek Lisans ve Medipol Üniversitesi Biyokimya Yüksek Lisans Mezunu. Sırasıyla; Abdi İbrahim İlaç Hammadde Kalite Kontrol Analisti, World Medicine İlaç Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Uzmanı, İstanbul Medipol Üniversitesi REMER Proteomik Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager ve Türkiye Gübre Fabrikaları Ar-Ge Merkezinde Araştırmacı Biyokimyager olarak çalıştı. JLU Giessen Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Laboratuvarında Araştırmacı Kimyager olarak çalıştı. Şu an kurucusu olduğu Lab Akademi'de Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.