Sarf Malzemeler

Balon Joje

Çözelti hazırlarken olmazsa olmazlardan biridir balon jojeler. Yüksek hassasiyette çözelti hazırlamada kullanılırlar. Balon ismini almasının nedeni çözelti haznesinin yuvarlak olmasıdır. Aynı zamanda titrasyon işlemleri gerçekleştirilirken ayarlı çözelti hazırlamada ve hazırlanan bu çözeltileri saklama işlemlerinde kullanılır. Her balon joje ile birlikte mutlaka Şilifleri (kapakları) yanında gelir. Balon kısmını takip eden uzun boru üzerinde net hacim çizgisi belirlenmiştir. Balon jojelerde bulunan hacim (Menisküs) çizgisi elmas ile çizilerek üretilir. Ardından menisküs düzeyinin kolay görülmesi ve ayırt edilmesini sağlayan  mavi, kırmızı, sarı gibi renkler ile boyanır. Bu renk cam yüzeyinden çıkmayacak özelliğe sahip olmalıdır. Balon joje üzerinde bulunan tüm renkler kimyasallara dayanıklı ve çıkmayacak özelliğe sahip olmalıdır.

Şekil-1: Balon joje

Balon jojeyi kullanırken dikkat edilmesi gereken husus sıcaklıktır. Genellikle tüm balonların üzerinde belirtilmiştir. Bu sıcaklık derecesi ise 20 °C’dir. Birçok hacimde balon joje tedarik etmek mümkündür. Cam ve plastik (PE) olarak ürün özelliklerine sahip olabilirler. Plastik balonlar genellikle vidalı kapaklar ile gelirler. Aynı zamanda bunların amberleride mevcuttur.

Balon jojeler borosilikat camdan veya PE plastikten üretilir. Kullanım amaçlarına göre cam ve PE plastik balon jojeler ile çalışmak gerekir. Borosilikat camlar asit, baz ve çeşitli kimyasallara dayanım göstermesi, ortam ve çözelti sıcaklık değişimlerinden etkilenmemesi ve yüksek ısılara dayanabilmesi gibi özelliklerinden dolayı çok tercih edilirler. Bazı özel uygulamalarda özel üretilmiş PE plastik kullanmak gerekebilir. Böyle durumlarda analizinize uygun PE plastik balon jojeleri seçmelisiniz.

Balon jojeler genellikle; 1ml balon joje, 2 ml balon joje, 5 ml balon joje, 10 ml balon joje, 20 ml balon joje, 25 ml balon joje, 50 ml balon joje, 100 ml balon joje, 200 ml balon joje, 250 ml balon joje, 300 ml balon joje, 400 ml balon joje, 500 ml balon joje, 1000 ml balon joje, 2000 ml balon joje, 5000 ml balon joje, 10000 ml balon joje olarak üretilirler.

Borosilikat balon jojeler şeffaf ve amber renklerde üretilir. Amber renkli balon jojeler hazırlanan çözeltileri UV ışıklara karşı korur ancak bunu yaparken içlerindeki sıvının kolay ayırt edilmesini de sağlamaları gerekir. Bu nedenle amber balon jojelerin rengi UV ışığı engelleyen ancak içindeki ürünün görülmesini sağlayan bir yapıda olmalıdır.

Bunlar dışında konik tabanlı trapezoidal balon jojeler bulunmaktadır. Bunlar da yine yukarıda bahsedilen özellikleri taşımaktadırlar.

Şekil-2: Trapezoidal balon jojele

Zeminde daha sağlam durma, çözeltilerde daha geniş karıştırma zemini sağlama, çözelti görünümünü kolaylaştırma gibi özelliklerden dolayı tercih edilirler. Özellikle düşük hacimlerde çalışıyorsanız klasik balon jojelerde devrilme riski oldukça fazladır. Eğer böyle bir risk yaşamak istemiyorsanız daha geniş yüzey alanına sahip trapezoidal balon jojeleri tercih edebilirsiniz. Görselde görüldüğü üzere trapezoidal balon jojelerin taban alanı klasik balon joje taban alanın 2 katından fazladır.

Şekil-3: Trapeozidal ve Klasik Balon Joje Taban Alanı Karşılatırması

Günümüzde teknolojik gelişmeler doğrultusunda bu ürünler yüzey kaplamalı olarak üretilmeye başlanmıştır. Yüzey kaplama teknolojisi sayesinde balon jojeler kırılma sonrası dağılmadan kalabilmektedir.

Şekil-4: Yüzey kaplamalı balon joje

Bunlar özellikle tehlikeli ve kıymetli kimyasallar ile çalışılırken tercih edilir. Olası bir kırılma durumunda örneği kaybetmemeyi ve eğer tehlikeli bir kimyasal ise kimyasalın ortama dağılmasını önler. Şeffaf yüzey kaplamalı balon joje ve amber yüzey kaplamalı balon jojeler üretilmektedir.  Yüzey kaplamaları; yüksek sıcaklıklara dayanmalı, tüm gövdeyi sarmalı, yıkama işlemine uygun olmalı ve otoklav işlemi yapılabilmelidir. Ancak yüzey kaplamalı balon jojeler doğrudan alev ile temas ettirilmemelidir.

Balon joje kalibrasyonları genellikle Alman Federal Ölçü ve Ağırlık Kuralları‘na (DIN/ISO Class A) uygun olarak kalibre edilmiş olmalıdır ve üzerinde bunu onaylayan DE-M damgası bulunmalıdır.

 

Erhan ÇAKAN

1990 yılında Samsun'da doğdu. 2013 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Kimya Bölümü'nden mezun oldu. Yaklaşık 3 yıl UL Laboratuvarında LC-MS sistemlerinde Analist olarak çalıştı. 2017 yılında Intertek Test Hizmetleri şirketinde LC-MS sistemleri üzerine Analist olarak çalışmaya başladı.Sırasıyla Kıdemli Analist ve Teknik Uzman pozisyonlarında görev aldı. Halen Intertek firmasında Teknik Uzman olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.